2020. júl 31.

Karcolós kép, nem karcos

írta: Sz. Barta Ágnes
Karcolós kép, nem karcos

A karcolós kép készítésének technikája nagyon egyszerű, ha ismered. Egy papírt bevonsz zsírkrétával, jó vastagon átsatírozd vele. Erre kerül majd a fedőfesték. Az a jó, ha sötét festék alá világos ellentétes színeket használsz. Például sötétkék festék alá citromsárgát, narancssárgát, fehér festék alá sötét barnát, feketét, sötétkéket. A zsírkrétával alaposan kend be a papírt, hogy ne maradjon ki rés sehol. Ezután szappanos vízzel kend be a papírt felületét. Várj, amíg megszárad, majd fest be a papírt a kiválasztott színű vízfestékkel. Több rétegben is lehet, hogy jól fedjen. Ezután megint meg kell várni, amíg megszárad. Száradás után már el is lehet kezdeni a rajz belekarcolását a festékes papírba. Ehhez érdemes egy hegyes tárgyat használni. Például az ecset kemény vége, csavar és bármi, ami még eszedbe jut. Könyvillusztrációm is készült már ezzel a technikával, de nem csak könyv készítéshez ajánlom, hanem játéknak is kiváló. 

karcolos_papir.JPG

Legutóbb kincskeresős játékot készítettem ezzel a technikával a gyerekeknek. Kis cédulákra kincseket tartalmazó térképrészleteket rajzoltam alkoholos filccel, ezekkel lehetett megtalálni az általam elrejtett kincset. A rajzot utána bevontam vastagon fehér zsírkrétával, szappanos vízzel és fekete vízfestékkel. Vártam, hogy megszáradjon és kezdődhetett is a játék. A gyerekek egy érmével lekaparták a papírról a festéket és megkeresték a térképrészletekkel a nekik szánt ajándékokat. Ily módon lehet kaparós sorsjegyes játékot is készíteni.

lekarcolva.JPG

Az alábbi könyvillusztrációmhoz állatos rajzokat karcoltam a papírokra. Ezek a képek színesítették tovább az alliterációkkal tarkított történeteimet.

roka_es_elefant.jpg

Itt videón is megnézheted a karcolós kép készülését:

Szólj hozzá

játék könyv technika színek papír illusztráció szappan karcolás kincskereső gyerekjáték zsírkréta vízfesték gyerekekkel ellentétes száradás kincskeresős játék könyv illusztráció térképrészlet szappanos víz állatoskép