2021. okt 22.

5 lakberendezési tárgy újrahasznosított anyagokból

írta: Sz. Barta Ágnes
5 lakberendezési tárgy újrahasznosított anyagokból

szappantarto.JPGNagyon szeretem a konzerv dobozokat, mert szépek. Lazaságot sugároznak, modernek és mégis klasszikusak. Ezer dologra jók még a rendeltetésszerű használat után is. Lehet belőlük ceruzatartó, krétatartó, szappantartó stb. Mindez attól függ milyen alakjuk van és mennyire jó a fantáziánk és a kézügyességünk. Lapos, kicsi, magas mind másra alkalmas. A halkonzerv például jó szappantartó lehet, ha jól lemossuk, zsírtalanítjuk és befestjük fújós festékkel aranyra. Én is így tettem. Mind ha erre találták volna ki. Az alakja tökéletes hozzá. A víz kifolyik a szappan alól, ha fejjel lefelé tesszük a dobozt a szappan alá. Stabilan áll a mosdó szélén, de ha mégis beesne nem törik össze. Ezért kisgyerekes családoknak is ajánlott.
Kréta tartóhoz is ilyen formájú konzerv doboz a megfelelő. Kettő dobozt összefordítva és egy kis riglivel összekötve már használhatjuk is a kréták tárolására.
Egy hosszabb fajta gyümölcs konzerv dobozából pedig remek ceruzatartó vagy fűszertartó készülhet. Be lehet tekerni fonállal, esetleg befesteni akril festékkel, vagy díszíteni lakfilccel, vagy akár csomagolópapírral is bevonhatjuk, és kész. Akár kombinálhatjuk is ezeket. Jöhetnek is bele a cuccok.

fuszertarto.jpg
"Vigyázz a kutya harap!" táblát is készíthetünk konzerv doboz tetőből. Szépen kell kinyitni a barack konzervet. A tetejét lemossuk, fúróval két oldalt kifúrjuk, hogy fel tudjuk majd csavarozni, vagy szögelni a kerítésre. Készítünk -egy veszélyes kinézetű kutyáról- papírra képet, majd kivágjuk a rajzot sablonnak. Rátesszük a sablont a táblára és alaposan, de óvatosan rászórjuk a tűzzománcport. A papírt vigyázva levesszük és mehet is a tábla a sütőbe. Legyünk nagyon finomak vele, nehogy elmozduljanak a porszemek. Tüsszenteni tilos! :) A sütőből kivéve elmosódott ábrát kapunk, de ha karakteres egyszerű sablont készítettünk a rajzunkhoz, fel lehet majd ismerni.

Ebben a videómban láthatjátok, hogy dolgozunk a hobbizománccal. Itt ugyan gyűrűt díszítek vele, de azért láthatjátok, hogy működik. Egy egyszerű sütőben is el lehet készíteni.

Gyufásdobozból rengetegféle játék készíthető. Én csak néhányat említek. Például lehet belőlük adventi naptár. Ehhez 24 darab dobozt kell egy kartonra felragasztani, úgy hogy nyithatóak maradjanak a kis fiókok. Ezután lehet őket tetszés szerint díszíteni.

ujrahasznositottan_jatek.JPG
Vagy lehet "nyíló virág" játékot is készíteni gyufásskatulyából. Az egyik alkotós videómban részletesen elmondom hogyan. Nézzétek meg ti is!

Az üres gyufásdoboz lehet játékhangszer is. Ehhez a játékhoz szükséges a gyufásdobozon kívül még valamennyi karton, ragasztó, olló, és néhány kicsi befőttes gumi. Aki szeretné kifesteni a végén, annak festék. Kivágunk egy gitárszár formát a kartonból, és ráragasztjuk a dobozunk fiókjának a hátoldalára. A külső oldalát kivágjuk középen, és ráhúzzuk a fiókra, hogy egy kicsit merevítse az egészet. Ezután ráhúzunk három darab befőttes gumit egymástól egyenlő távolságra. Befesthetjük a kis gitár testét és szárát kívülről és belülről is. A külső oldalán a gyújtós részt ne fessük be, hogy még lehessen használni a dobozt! Visszarakhatjuk bele a gyufákat, hogy ne vesszenek el, és hogyha elfogytak, rágyújthatunk majd egy kis gitárdalra. :) Erről hamarosan a videót is láthatjátok!

gitar.jpg

A lent látható edényalátétet régi kerítésfának a levágott darabjaiból készítettem. Nincs olyan kicsi darab fa, amit ne lehetne még valamire használni. Így a régi kerítésfa új értelmet kapott. A ferdén levágott darabokat összeillesztettem, beragasztóztam faragasztóval, összenyomtam szorítókkal, és megvártam, amíg a ragasztó kikeményedik. Ezután leszedtem a szorítókat, és mehetett a gyalu alá. Amikor a felülete olyan sima lett, hogy már nem borulhatott volna fel róla egy pohár sem, kézi csiszolóval még átcsiszoltam. Lenolajjal bekentem, hogy tömítsem vele a fa pórusait és használatra kész is volt. Azóta a terített asztalunkat díszíti.

edenyalatet.jpg

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Készíthetsz malom játékot egy fadarabra pirográfiával!

Itt pedig megtekintheted "Alkotás gyerekekkel" című lejátszási listámat!

Szólj hozzá

játék gitár videó újrahasznosítás virág tervezés festés festék edényalátét újrahasznosított fűszertartó fából gyufásdoboz szappantartó konzervdoboz ceruzatartó