2023. már 03.

Népművészeti emlékek, falusi turizmus 6 lélegzetelállító hely

írta: Sz. Barta Ágnes
Népművészeti emlékek, falusi turizmus 6 lélegzetelállító hely

Hollókő, Szentendre, Tihany, Noszvaj, Badacsony, Hortobágy

Magyarország nagy múlttal rendelkezik, és nagyon gazdag kultúrával. Sok vára, kastélya, temploma, műkincse, szobra és egyéb tárgyi emléke maradt fenn a régi időkből. Egy-egy településen több maradt meg, mint másutt. Én hat szívemnek kedves helyet mutatok most be ezek közül.


Az első Hollókő. Varázslatos hely, gyönyörű utca képpel rendelkezik. Úgy néz ki, mintha visszacsöppentünk volna a múltba. Fehér kis házak, macskaköves út, bájos kis vár. Az utcák tele vannak népi iparművészeti műhelyekkel, és az ilyen portékák árusaival. Ezt mindenkinek látnia kell!

holloko.jpg


Szentendre utcái ugyancsak macskakövesek, de itt jóval színesebbek a házak, és városiasabb a környezet. Kulturális értelemben is kihagyhatatlan Szentendre, mert -az iparművészeti holmikat árusító boltokon kívül- rengeteg galériával és múzeummal is büszkélkedhet a város. Van itt skanzen is, ami a hazánkban honos tájegységeket vonultatja fel, bemutatva a művészetüket is. A Duna part mentén helyezkedik el a település, így még folyó is díszíti a várost, és romantikus találkozó hellyé avanzsálja. Ugyan nem a magyar hagyományokhoz tartozik, de meg kell említeni az itt található japánkertet, ami szintén csodálatos. A közlekedési múzeumot is érdemes megtekinteni.


Tihany szintén gyönyörű, a főleg fehér épületeivel. Itt is, mint Hollókőn, meredek utcák tarkítják a várost. Fantasztikus látványt nyújt az apátság, és nem kevésbé az innen elénk táruló panoráma. A Balaton egészen elképesztő színű a dombról letekintve. Ízletes ételeket szolgálnak fel az itt található éttermekben, és a Tihanyi visszhang kilátójához közel finom fagyi kapható. A domboldalon lévő levendulaültetvény látványa fenomenális.


Noszvaj Egerhez közel található. Mesebeli hely a kedves házaival, utcák mentén folydogáló patakjával, pincesorával, romantikus kastélyával. Kulturális rendezvények tömkelege kerül évről-évre lebonyolítására itt. Ezek közül természetesen sok a borhoz kapcsolódó, de finom ételekhez fűződő is van bőven.

noszvaj01.jpg

Badacsony egy másik híres magyar borvidék fellegvára. Itt is finomak a borok, és kapható sok ízletes, hagyományos magyar étel. Vannak árusok és program lehetőségek is, mint a pincelátogatás. Városnéző busszal vagy akár terepjáróval mehetünk fel a hegyre. A hegy tetejéről turista útvonalak indulnak, amik között van, amelyik könnyen, és van, ami nehezebben teljesíthető. A Balaton közelsége lehetőséget teremt mindenféle vízi szórakozáshoz is. A barátságos pincesorok nyáron tele vannak turistákkal.

badacsony.jpg

Hortobágyon lehet részünk dzsippes szafariban, múzeumlátogatásban, lovaskocsizásban és pusztai bemutatóban is. Végig sétálhatunk a tanösvényen, különleges ősi állatokat vehetünk közelről szemügyre. Az étteremben parasztházas környezetben kóstolhatjuk meg a hazai specialitásokat. A térség most is úgy néz ki, mint ahogy réges-régen is kinézhetett.

hortobagy.jpg

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk két hét múlva péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Szólj hozzá

fotó kép utazás képek élmény montázs