2019. dec 20.

Pirográfia, egy tüzes grafika

írta: Sz. Barta Ágnes
Pirográfia, egy tüzes grafika

A pirográfia egy nagyon izgalmas alkotási forma. Gyönyörű végeredménnyel tud járni, ha az alkotó a helyzet magaslatán van. Én a pirográfiám elkészítéséhez forrasztópákát használok. A páka magas hőjétől (>300°C) kicsit megég a fa, amire a mintát akarjuk felvinni, és ezért jön létre sötétebb, vagy egészen fekete folt a fa felületén.

Ezt a technikát is használtam már ajándéktárgyak készítésére születésnapra, Karácsonyra. Így alkottam borosgazdának pohár alátéteket. Fiatal srácoknak súlyzóra való súly formájú fényképtartót készítettünk fából, amiket pirográfiával díszítettem.

pirografia01_logoval.jpg

Általunk barkácsolt diófa mécsestartóra és fényképtartóra népies motívumokat égettem egy néptáncos párnak.

Néptánc tanárnak fával vontunk be pendrive-ot, erre került néptánc cipellős minta pirográfia segítségével.

pirografia03_logoval.JPG

És nem utolsó sorban készítettünk kis boroshordót is, amit szintén pirográf technikával díszítettünk.

pirografia02_logoval.JPG

Hasonló vele az alkotás, mintha filccel rajzolnék, azzal a kivétellel, hogy a pákát nehezebb tartani és a fába a mintát bonyolultabb szépen belevésni, mivel a fa száliránya "eltérítheti" a kívánt rajzolattól a pákahegyet. Szálirányra merőlegesen tehát nehezebb vonalat húzni. Azt pedig mindig szem előtt kell tartani, hogy egy forró gépről van itt szó, ami képes mintát égetni a fába, ha nem vigyázunk mi is megéghetünk! Ha ezzel számolunk és óvatosak vagyunk fantasztikus dolgokat lehet kihozni forrasztópákánk segítségével.

Szólj hozzá

fa karkötő poháralátét égetés forrasztópáka fényképtartó