2021. okt 29.

Melyik a barkácsolás 5 legfontosabb eszköze?

írta: Sz. Barta Ágnes
Melyik a barkácsolás 5 legfontosabb eszköze?

Nagyon jó dolog barkácsolni. Amikor megelevenedik a kezeim között, amit papírra skicceltem, ahhoz fogható jó érzés kevés van az életben. Az én listám, ami a barkácsolás szerszámait fontosság szerint sorolja fel, így néz ki.
1; A leggyakrabban használt eszközöm talán a csiszolópapír vagy a csiszológép, mert legyen bármennyire minimál tárgy amit kitalálok, ha fából van mindenképpen érdemes a végén egy kicsit megcsiszolni. Enélkül a mozzanat nélkül nem lehet semmilyen tárgyat sem késznek nevezni. Na de ne szaladjunk ennyire előre. Még jó lenne a tárgyunkat el is készíteni.
2; A kézi vagy a gépi fűrész (körfűrész, szalagfűrész) szintén elengedhetetlen a barkácsoláshoz. Főleg, ha összeragasztózzuk őket. :) Én ugyan a balesetem óta egy kicsit tartok a gépi szerszámoktól, de kellő odafigyeléssel megelőzhető a baj, és nagyban megkönnyítik a munkát. Egyes esetekben viszont csak a kézi szerszámok használhatók. Ha kint vagy a természetben, vagy elment az áram. Ha rád sötétedik, akkor gyertyafény mellett folytathatod a munkát. :)  Viccet félretéve, a kézi fűrészt legfeljebb kis dolgok levágásához ajánlom, vagy ha valaki az edzést és a barkácsolást össze szeretné kötni. :) Szépen formálja a bicepszet! 
A fűrészgépek közül a szalagfűrész jó egészen kicsi fadarabok levágásához is. Íves vágáshoz ez a legjobb választás. Ha nincs lehetőséged szalagfűrésszel dolgozni, korlátozott szinten dekopír fűrésszel kiválthatod azt. A körfűrésszel nagy fadarabokat is könnyen levághatsz, akár rézsútosan is.
3; Csavarhúzó, kalapács, ecset, szorító. Egy kalap alá vettem őket, mert ugyan olyan fontosak a barkácsoláshoz. Ezeket azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom.
4; Mini drill és pirográf készlet. Az előbbivel gyönyörű gravírozott képeket lehet készíteni üvegre, az utóbbival fába lehet égetni hasonlókat. Tavaly karácsonykor bővítettem az eszköztáramat. Azelőtt forrasztópákát használtam erre a célra. Viszont ehhez a szuper jó eszközhöz rengeteg különböző fej tartozik, amiket lehet cserélgetni. Közben ugyan meg kell várni, amíg kihűl kicsit a gép. Ugyan ezek az eszközök nem olyan fontosak a műhelyben, de fel tudják dobni az elkészült tárgyunkat.
Idén a temetőbe pirográfiával díszített szíveket és egy fadarabra készített virágos képet viszek a szeretteim sírjára. 
pirografia.jpg
5; Faesztergagép. Igaz még nem sokat használtam, de csodálatos dolgokat lehet vele létrehozni. Nagyon figyelj oda a használatakor, mert irtó erős gép, könnyen baleset lesz belőle, ha elkalandozol. Ez a gép sem nélkülözhetetlen az alkotóterünkben, de ha van nagy segítség, mert gyorsan lehet vele olyan dolgokat megcsinálni, amit máshogyan kínszenvedés.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Ebben a videómban számos barkácseszközömet mutatom be használat közben. 

Itt WC papír tartót készítek velük.

Ebben a videómban pedig a forrasztópákával való pirográfia készítést mutatom be.

Itt pedig már az új pirográf készletemmel alkotok.

Szólj hozzá

fa technika alkotás szív kalapács fűrész hobbi tervezés festés bútorok barkácsolás csavarhúzó ecset vágás egyedi fából csiszoló csiszológép Halloween szorító faeszterga pirográfia faragasztó mini drill fadarabok bartacreativestudio pirográf készlet