2020. feb 07.

Hobbi, hideg téli estékre 1.

írta: Sz. Barta Ágnes
Hobbi, hideg téli estékre 1.

(hobbi beton, decoupage, süthető gyurma)

Hobbi betonnal könnyű dolgozni. Az egyetlen nehézség, hogy az elején kell mindent végiggondolni, mert ha megkötött a beton, akkor már nem lehet változtatni. Első lépésként keresni kell valamit, amit öntőformának használhatunk. Akár a hobbi boltban is vehetünk kész öntőformákat, de ha szabadjára engedjük a fantáziánkat, akkor otthon is könnyen fellelhetünk e célra dolgokat.

Én amikor hobbi betonnal dolgoztam például az edény-alátétemhez azt a műanyag edényt használtam, amiben a gombákat vettem. A száraz betonporhoz megadott mennyiségű vizet öntöttem. A kiöntőformában jól összekevertem a vizet a betonporral. A buborékokat is ki kell nyomogatni, le kell simítani a beton felületét. Ezután pedig már csak várni kell a száradást. Nem szabad siettetni, nehogy szétrepedjen. A szobahőmérséklet a tökéletes. Száradás után, ha kivettük az öntőformából, ki is festhetjük a művünket. Ha bele akarunk karcolni a beton felületébe akkor nem szabad hagyni, hogy teljesen megkössön. Már keménynek, de még alakíthatónak kell lennie. Ha túl lágy, akkor szétfolyik, amit belekarcoltunk.

edenyalatet.JPG

Bonbonos formákba is öntöttem betont, amik így érme formájúak lettek. A teljes száradás előtt kicsi drótot raktam a betonba, akasztónak. A kész érméket aranyra, ezüstre festettem.

erem_osszerakott.JPG

 Decoupage-zsal készítettem fülbevalótartót magamnak. Nagyon gyűltek a fülbevalóim és nem tudtam igazán jó helyet találni nekik. Egy barátnőmnél láttam egy hasonló kézműves fülbevalótartót, ami nagyon megtetszett. Egy téglatest formájú sajtreszelőt vont be a kézműves decoupage technikával, és a lyukaiba lehetett helyezni a fülbevalókat.

fulbevalotarto_4_oldalrol.png

Én egy gyönyörű virágos csendéletet tartalmazó festményes szalvétát választottam. Volt nekem otthon egy régi rozsdás sajtreszelőm, amit már amúgy sem lehetett másra használni.

A reszelőmet bevontam decoupage ragasztóval, rásimogattam a vékony rétegeire szedett szalvétám felső rétegét. Vigyáztam, hogy a reszelő ki ne szakítsa a szalvétámat. Ezután erre is jött egy réteg decoupageragasztó. Amikor megszáradt kilyukasztottam a sajtreszelő lyukait óvatosan. A felragasztott szalvétát besimogattam a reszelő belseje felé, aztán lefújtam átlátszó lakkal az egészet kívül-belül. Amikor megszáradt már rakhattam is rá a fülbevalóimat színek szerint oldalakra bontva.

 Süthető gyurma szalvétafogót készítettem ajándékba jó néhány éve. A süthető gyurmából hengereket formáltam, ezután a hengerek végét összenyomtam, hogy gyűrűket kapjak. Egy kicsit felül lenyomtam, hogy ne legyen olyan kerek, ne guruljon el és így könnyebb is volt rátenni a tulipánfejeket, amit a díszítésükre készítettem. Kiégettem őket a sütőben. Amikor kihűlt következhetett a festésük. A gyűrűrészüket zöldre, a tulipánrészüket piros-sárga cirmosra festettem. Száradás után már bele is lehetett rakni a textilszalvétákat.

szalvetatarto_osszerakott.png

Akár Valentin-napra is készíthetsz saját készítésű dolgot.

Nézzétek meg a videómat is!

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Szólj hozzá

hobbi edényalátét érme decoupage szalvétatartó fülbevalótartó hobbi beton süthető-gyurma Valentin-napra