2022. sze 30.

Indián nyár és batikolás?

írta: Sz. Barta Ágnes
Indián nyár és batikolás?

Az indián nyár: "A vénasszonyok nyarának angolszász megnevezése, azaz az a szeptember közepétől október első feléig tartó kellemes meleg őszi időszak, amikor reggelente jellemzően még hűvös és párás a levegő, ám délutánra meleg, napos idő alakul ki." Derül ki a Lexiq cikkéből.

polo_batikolas_02.jpg

A batikolás nekem mindig a nyárhoz kötődik. Lehet, hogy azért, mert a nyári melegben, a szabadban a legjobb, leglazább dolog festett pólókat készíteni magunknak. A nyár ugyan elmúlt, viszont itt az indián nyár, ezért talán még most sem késő a batikolást lebonyolítani. :) Nem bonyolult feladat. Kell hozzá egy kimusrált főzőedény, amit már nem fogsz többet ételek főzésére használni. Kell még víz, por alapú textil festék, és persze a textil, amit meg akarsz bolondítani egy kis színkavalkáddal. Nekem textilek gyanánt előre leszitázott pólóim álltak a rendelkezésemre. Némelyik szitanyomata a batikolás előtt szinte nem is látszott a pólón. A batikolás viszont előhozta rajta a mintát, ami így varázslatos módon kiemelődött a hátteréből, mert a szitafestéket a textilfesték nem fogta meg. 

polo_batikolas_03.jpg

Most viszont nézzük meg, hogyan is csináltam a batikolást.
Először bekötözgettem egy pólót madzaggal, az alább látható végeredményt hozta a püspöklila festékbe rakva.
polo_batikolas_01.jpg
Egy másik pólót pedig a lent látható módon tekertem körbe madzaggal. A montázson látható ennek a festési módszernek a végeredménye is.
polo_batikolas_04.jpg
Volt olyan póló is, aminek csak belegyűrtem az alját, vagy a tetejét a festékes vízbe. /Ennek végeredménye még lejjebb látható./ Ezzel a módszerrel ugyan vigyázni kell, mert az edényből kilógó rész kivezeti a vizet az edény mellé, így sokat kell takarítgatni körülötte. 
Püspöklila, tengerészkék, korall (~narancssárga) és napsárga festékekkel dolgoztam. A sárgát kékkel kevertem, hogy csodaszép zöldet kaphassak, ami látványosabb a világosszürkén, mint a napsárga. A festék használati útmutatója a papírzacskójának hátoldalán volt. Megdöbbentő volt a leírás számomra. 
Egy órán keresztül kell forralni a festékes vizet a pólókkal, és közben kevergetni. Én nem kevertem folyamatosan, mert még ezer dolgot csináltam egyszerre, de időnként meglötyintettem az edényben lévő vizet úgy, hogy a póló ne mozduljon el. Nem szerettem volna, hogy az egész póló festékes legyen. 
batikolt_polo02.jpg
A sötét festékekhez egy marék sót is kellett adni. Az órás forralás után meg kellett várni, hogy az edényben kihűljön a víz. Ezután jó alaposan ki kell mosni a ruhadarabokat, de érdemes még egy-két mosásnál színfogó kendőt használni. Kimosás után nézegettem a festett pólókat. Az eredmény káprázatos volt. Néhány helyen mintha jégvirág minta rajzolódott volna ki a festékből, vagy dzsungel, máshol felhőkre hasonlított a végeredmény. Ti mit láttok bennük?
A kézművesvásáron, -ahova jövőhét szombaton megyek- meg is lehet majd venni őket. Itt írnak részletesebben róla: 
https://www.facebook.com/events/504039748201559/?notif_id=1664472905315805&notif_t=plan_edited&ref=notif

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Ha pedig szeretitek a ruhákat, szerettek alkotni ajánlom nektek "Divattervezést kedvelő alkotóknak" készült lejátszási listámat.

Szólj hozzá

póló technika festés minta korall batikolás pólónyomtatás napsárga textilfesték tengerészkék püspöklila szitázott póló