2023. jan 13.

Diafilm, a régi idők emléke

írta: Sz. Barta Ágnes
Diafilm, a régi idők emléke

diafilm_diavetito01.jpg

Gyerekkoromban rengetegszer vettük elő a diavetítőnket, és választottunk egyet a diáink közül, hogy aztán hason fekve hallgathassuk a kedves meséket anyukám tolmácsolásában. Sok mese volt köztük, valamelyik többféle feldolgozásban is (például a "Jancsi és Juliska"). Voltak köztük szovjet időket idéző mesék és magyar klasszikusok is. Nővéremmel a kedvencünk a "Téli berek" volt. Fekete István regényét már nem tudom ki alkalmazta diára, és ki rajzolta meg, de a képek teljesen magukkal ragadtak. Gyönyörűen volt benne ábrázolva a berek, jól voltak összeszedve a regényből a lényeges események. Nagyon szórakoztató volt a történet, és lenyűgözőek a rajzok. Ahogy nekem születtek gyerekeim, vettem új diát a gyűjteménybe. A gyerekek azt is szeretik, de nekem a régiek a kedvenceim. A "Maugli" nagyon régi kiadásban van meg nekünk. Papír a tokja és fekete-fehér a diapozitívja. A diák közül talán ez a leghosszabb. Sok-sok kockából áll, és ez is gyönyörű látványra. Anno én is szerettem volna saját diafilmes mesét készíteni. Volt is rá lehetőség, csak nekem akkor még rengeteg pénz volt 30.000 Ft, amit a befotózásáért kértek volna. Saját rajzos diafilmem így sajnos nem lett.

Mióta nekem is lettek gyerekeim, férjemmel együtt meséljük a diafilmek történeteit nekik. Ők is tátott szájjal nézik a kivetített képet, mint anno én. Akkor még versenyeztünk a nővéremmel, hogy ki tekerheti össze a diafilmet, vagy ki tekerje a diavetítőt, most a gyerekeim teszik ugyanezt. Meghitt családi szórakozás.

diafilm_diavetito02.jpg

A diára fotózás azért továbbra is érdekelt. A fotózás diára sokkal bonyolultabb, mint normál kisfilmre. Az analóg fényképezőgépnek jó, hogyha van beépített fénymérője, de ha nincs, külső fénymérőt célszerű használni a diafilmre való exponáláshoz. A diafilmet én is beadtam előhívásra valamelyik szaküzletbe. A lekattintott és előhívott filmkockákat szét kell vágni és egyesével bekeretezni. Ne legyen poros, se párás a dia, mert mindkettő árt neki. Vettem egy vetítőt a levetítésükhöz, és persze kell hozzá tartó, amit be lehet rakni a vetítőbe, amibe be lehet rakni egyesével a keretezett diákat. Ezután csak nyomni kell a gombot és tovább megy a kép. Nekem néha ugyan fejjel lefelé volt bent a dia a tartóban, vagy véletlenül túlnyomtam a következőt, de nagyon élvezetes volt a saját diáinkat nézegetni a falra vetítve. 

dia_keretben.jpg

Anno írásvetítőt is vettünk. Nekünk az általános iskolában még azt használt a tanár, ha szemléltetni akart valamit az órán, nem okostáblát. Ezért a gépért is oda voltam már gyerekkorom óta. Lett nekünk. Később a férjem ebből alkotta meg az első projektorunkat. De ez már egy másik történet. Jövőhéten innen folytatom.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Boldog Karácsonyt! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Fotóimról készült videómat itt láthatjátok.

Ez sem dia, de mese. Nézzétek meg videómat, amiben megosztom veletek egy kedves mesémet!

 

Szólj hozzá

fotó mese fotók keret negatív vetítés előhívás diafilm keretezett diavetítő diakeret