2023. már 17.

Top 10 legszebb külföldi nagyváros

írta: Sz. Barta Ágnes
Top 10 legszebb külföldi nagyváros

Személyes kedvenceim ezek a feledhetetlenül szép városok.
10. Larnaca, Ciprus szigetén helyezkedik el a Földközi-tenger szomszédságában. Egy görög anyanyelvű városka. Állítólag itt a legszebb a Földközi-tenger. A tenger színei egészen elképesztőek. Az elején szürke, aztán szürkéskék, aztán világoskék, aztán zöldes kék, és végül sötétkék. Homokos tengerpart. Sok egzotikus növény. Az utak szélén pálmafasor. Kedves óváros.

Rijeka is szépséges a Horvát tengerparton, de akár Rovinyt is mondhatnám. Hasonlóan hangulatos emberléptékű tengerparti városok ezek. Történelmi óvárosokkal rendelkeznek. A három közül nekem mégis Rijeka tetszett a legjobban.

9. Madrid is hasonlít ezekre a helyekre egy-két dologban. Tüneményesek a pálmái és lélegzetelállítóak a délies házai. Itt ugyan nincs tenger, de azért itt is tartogat egys-mást a természet kedvelőinek. Az egyik bámulatos parkjában például üregi nyulakat is szemügyre lehet venni, a másikban papagájokra lettünk figyelmesek. Nagy centrum, sok metró vonallal, mindenhová elvivő gyors és sűrűn járó metrószerelvényekkel. Csodás növények vannak a parkokban, és a pályaudvarokon is. Napos város, ahol még decemberben sem fagy meg az ember, ha egész nap az utcáin sétálgat.


8. Brüsszel és Párizs sokban hasonlítanak egymásra. Brüsszelben természetesebbek a parkok és a kertek. A lépten-nyomon szembetűnő falfestmények egészen elképesztőek. Párizsban viszont ott a Sacra Coeur, az Eiffel-torony, a Notre Dame és a Metró, ami hihetetlenül varázslatos, és amivel nálam megnyerte a versenyt. Hajókázni is feltétlenül menjünk el! Brüsszelről is hoztam néhány képet, mert a kertjei levettek a lábamról. 

7. Londonról nem hoztam képeket. A város bámulatos. A hagyományok tisztelete jelen van minden téglában és kőben. A Hyde Park tetszett a legjobban a Tower-en, a telefonfülkéken, a taxikon és a piros buszokon kívül. A parkban a kacsákon kívül, ottlétünkkor nyulak is voltak. A vidéki Anglia is elvarázsolt engem a vastag, dús fűvével, a kastélyaival és a maciboltjaival. Különösen Windsor.

6. Dublin sokban hasonlít Londonra, de itt a természet szépsége is páratlan. Nem olyan óriási a város, de minden benne van, ami kell. Könnyen megközelíthetőek egy hévszerű járgánnyal a környékbeli kisvárosok is. A tenger festői, a sziklák, a madarak és a fókák feledhetetlenek.

dublin.jpg

5. Koppenhága egy-két dologban hasonlít Dublinra, például a víz közelségében és fontosságában. Rengeteg a gyönyörű piros téglás épület. Amszterdamhoz hasonlóan sok a hagymás növény és a bicikli. A Carlsberg sörmúzeum megnézését a lókedvelőknek mindenképpen ajánlom. Az ablakok előtt itt nincsenek függönyök egy régi szokás miatt. A hajósok féltékenykedtek a feleségeikre. Érdekes, hogy minden óriás ablakon belátni a benti letisztult terekbe. Itt is lehet a csatornán hajókázni, a sirályok mindenhová elkísérnek.

koppenhaga.jpg

4. Berlin az egyik legstílusosabb város Európában. Annyira összeillik a modern városrész a panelek rengetegeivel, hogy nem is hittem a szememnek. A panelek úgy vannak jelen a városban, hogy még tetszetősekké is váltak a számomra. A nevezetességek között a Fal megtekintése volt az egyik leginkább magával ragadó nekem, de a betonból készült műemléket is mindenképpen ajánlom a látogatók figyelmébe. A csatornán hajókázást itt sem érdemes kihagyni!

 3. Itt a sor elején már nagyon nehéz dolgom van, akármelyik város lehetne számomra első. Róma az élő művészettörténet könyv. Annyi gyönyörű épület és szobor van itt, hogy felsorolni sem lehetséges. Minden egyes pontját le lehetne fotózni, ha minden szépségét meg akarnánk örökíteni. A macska kedvelőknek is érdemes meglátogatni a várost, mert a romok között rengeteg macska jár-kel. Sok helyi és turista pihen, sétál, fut a szépséges a parkjaiban. Nem utolsó sorban pedig meg kell említeni a Vatikánt is, amit itt tartózkodásunkkor szintén érdemes megtekinteni. A képeim egy kerítésről készültek, amit a városban sétálva találtam. A montázs közepén pedig -fekete-fehér fotómon- egy impozáns telefonfülke található.

roma.jpg

2. Prága annyira ámulatba ejtő, hogy arra szavak sincsenek. A vár és a városkép lenyűgöző. Az emberek kedvessége és barátságossága is magával ragadó. Van itt folyó is, ami még romantikusabbá teszi a várost. Ahogy sétáltunk a városban, Budapest városrészeit párosítottuk kinézetben egy-egy helyszínnel. A sörözők is nagyon hangulatosak.

praga.jpg

1. Krakkó talán a legszebb város a sorban. Van itt vár, folyó, tündéri házakkal és parkokkal tarkított utcák. Hatalmas a főtér rengeteg galambbal és lovaskocsisokkal. A Posztócsarnokban borostyánkőárusok hada várja a turistákat szebbnél-szebb medálokkal, gyűrűkkel. A cukrászdák és az italboltok egymást érik. Érdemes elmenni ebben a városban is hajókázni, és legalább egy hajóéttermet mindenképp ajánlok kipróbálni. A céklalevest óvatosan kóstoljátok!

Ajánlhatnám még a fényűző Bécset is, és még számos helyet, amit érdemes megnézni, mert pompázatos, de most a listámba ezek a helyek fértek be.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk két hét múlva péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Ide illő videómat is linkelem Nektek!

Szólj hozzá

kép képek élmény tervezés montázs