2020. ápr 10.

Juhé, csuhé

írta: Sz. Barta Ágnes
Juhé, csuhé

A csuhéból való alkotás a népművészetben bevett szokás már időtlen-idők óta. Mesterei gyönyörű dolgokat tudnak belőle készíteni, amiket például vásárokon, búcsúkon eladásra is bocsátanak. Ilyenek például a kis csuhéangyalkák és egyéb karácsonyfára tehető díszek, ilyenek a népi tevékenységeket bemutató csuhéemberkék, amiket egy fa talapzatra szoktak ráerősíteni, és sorolhatnám még, hogy mi minden készül ezzel a technikával.

Én virágot, lovat, lófejet és szív alakú ajtódíszt készítettem vele. Abban rejlik a trükk, hogy a kiszárított kukoricacsuhét beáztatjuk vízbe, addig amíg meg nem puhul. Ezután lehet vele dolgozni. Használhatunk a munkálatokhoz ollót, kötözőt is. Bevonhatunk a művünk díszítéséhez terméseket is, amiket faragasztóval erősítünk a kigondolt helyre a munkánkon. A gyakorlott kezek gyönyörűen fonják, és toldják is az anyagot ha kell, elképesztő háromdimenziós tárgyakat létrehozva vele.

Gyerekeknek is jó mulatság egyszerű tárgyakat készíteni. Én nyári táborban készítettem oviskorú gyerekekkel virágot csuhéból. Egy fél hurkapálcára rákötöttünk madzaggal négy darab szép kukoricacsuhé levelet kettőbe hajtva. Megcsomóztuk, levágtuk a felesleget, és kész is volt a virág szirma. Madzagnak természetes szálú kötelet használtunk. A közepe egy régi üléstakaróról levágott fagolyóból készült. Ezt forró ragasztóval ragasztottam fel a gyerekeknek, akik választhattak, hogy nyers színű, vagy sötétbarna golyót szeretnének. Ezután lehetett kifesteni a virágot, ki milyen színre szeretné. Anyák napjára jó meglepetés lehet a nagyinak a gyerekeinkkel megformált virág.

Húsvét alkalmából összeraktam nektek egy nyuszi fejes vázadíszt. Kevés volt a rendelkezésemre álló csuhé, de azért sikerült létrehozni egy nyúl formát is a virág és ló formára szakosodott kezemmel. :)

Gyakoroljatok kitartóan, meghozza gyümölcsét, virágát, vagy lovát! :)

csuhe_04.JPG

csuhe_03.JPG

csuhe_05.JPG

csuhe_02.JPG

csuhe_01.JPG

csuhe_nyuszi.JPG

Szólj hozzá

virág dísz ajtódísz csuhé kukoricacsuhé