2021. jún 11.

Báb játékhoz, animációhoz

írta: Sz. Barta Ágnes
Báb játékhoz, animációhoz

kellekek_babokhoz.jpg

Nem régiben készítettem ujjra húzhatós bábot. Ezekhez filc anyagot használtam. Kellett még olló, "rajzoló" filc, fonal, forróragasztó, ragasztópisztoly és néhány gomb. 

bab.JPG

Az filcre filccel felrajzoltam a szabásmintát. Az anyagot kivágtam, forróragasztóval három oldalról megragasztottam -mintha csak összevarrtam volna- és kifordítottam. Ezután a bal kezem mutató és középső ujján körbetekergettem a fonalat. Amikor már elég sok fonal volt rajtuk, lehúztam azt, összekötöttem középen, és két oldalt elvágtam. Megigazítottam és forróragasztóval a bábom feje búbjára biggyesztettem haj gyanánt. Ezután felragasztottam a kiválasztott gombokat, amelyekből így szemek lettek. A báb száját filccel rajzoltam meg. Kész lett az egyszerű és mindig elővehető játék. Akár utazó játéknak is használható, mert egészen pici. A forró ragasztóhoz kell felnőtt segítség, de a vágást, gombválogatást, kötözést akár egy kisiskolás is meg tudja csinálni. Apák napja előtt ajánlom közös munkára az apukák figyelmébe! Anyukákkal is lehet közösen készülni, hogy meglepetés legyen a mókás ujjbáb. Össze hozza a családot a közös alkotás!

Ha valami még kérdéses ezzel kapcsolatban számotokra, mindenképp nézzétek meg "hogyan készült" filmemet is! 

De nem csak kézre, vagy ujjra húzhatós bábot lehet készíteni, hanem marionett bábot is, amit például animációs film készítéshez remekül lehet használni. Én is készítettem filmet, aminek ez a 30 cm-es báb volt a főszereplője.

marionett_bab.jpg

Báb filmemet még animációs filmes karrierem kezdetén készítettem. Címe "A fürkész kalandja".  A film hogyan készültjéről már egyik régebbi bejegyzésemben olvashattatok. A bábot is magam varrtam meg hozzá. A kisállat határozóból néztem ki a megformálandó példányt hozzá. Otthon elfekvő méteráruinkból dolgoztam. Szerencsére bőséges volt a választék. Annak ellenére, hogy a határozóban máshogy volt, én úgy döntöttem, hogy négy láb bőven elég lesz a fürkészemnek. Hiszen ha megfigyelitek, az animációs- és rajzfilmekben általában négy ujja van az emberi alakoknak, így az én fürkészem is igazán elboldogulhat négy lábbal. A teste nagy része szintén filc anyagból készült. A teste után varrtam meg a szárnyát, amihez függönyanyagot választottam. Drótot is raktam a szárnyakba, hogy lehessen állítani őket, és cérnát kötöttem a bábom törzsére, hogy ne látszódjon bele a kezem a videóba. Így lett a bábom végtére is marionett bábu. Készítettem egy videót is amiben bemutatom személyesen a bábomat. Nézzétek meg! :)

Ha tetszett a bejegyzés like-old, iratkozz fel új tartalmakért, és ha megteheted támogass engem a Donably-n!  https://www.donably.com/barta-creative-studio

Találkozunk jövőhét pénteken! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Szólj hozzá

játék film videó képregény gomb állat technika animáció olló filc drót festék anyag varrás cérna fürkész bábanimáció ujjbáb Apák napja filcből marionett báb ragsztópisztoly