2021. nov 05.

Rámpa a nyúlketrechez

írta: Sz. Barta Ágnes
Rámpa a nyúlketrechez

rampa.jpg

A múltheti szavazásban azt kértétek, hogy a barkácsolás témakörében írjak, ezért ezen a héten egy ilyen témát kaptam elő, ami pont aktuális volt nekem.

Lányunk hosszas unszolása után végre úgy döntöttünk, hogy legyen saját nyulunk. A családban "véletlenül" volt is egy nyúltenyésztő. Ugyan már felszámolni készült a tenyészetét volt még számunkra egy törpenyula, aki nagyon kedves nyúlnak bizonyult. :) Már nem kicsi nyuszi, elérte a végső méretét. A szobatisztasággal, így már nem volt problémánk. Sokat volt már kézben is, kedveli az emberi társaságot. Kaptunk ketrecet és egy-két cuccot hozzá ajándékba, néhány dolgot viszont még be kellett szereznünk. Egy részét nyulas boltban letudtuk, valamit viszont mi is szerettünk volna készíteni neki.

nyul.jpg

Azért hogy a nyúlketrecéből ki tudjon könnyen jönni, rámpát készítettünk Nyúl Béla úrnak. Olyat kellett, amit le lehet könnyen szerelni, ha akarjuk, és nem csúszik meg rajta az állat, nem túl meredek stb. 

montazs.jpg

Először egy hdf lapból -amit egy szekrényke hátlapjából mentettünk- vágtunk ki a rámpa méreteinek megfelelő darabot. Nekem pont volt elfekvőben néhány dió és nyírfa ág darabom, amit anyukám kertjének fáiról vágtunk le régebben. Ezeket feldaraboltuk, és hosszában félbevágtuk szalagfűrésszel. Ezután nagyjából egymás mellé sorakoztattam a darabokat úgy, hogy a legjobban mutassanak, és lefedjék a hdf lapot. 

montazs01.jpg

A fákról a kérgeket sajnos le kellett hántani, mert a műhely melletti tárolásban szú költözött beléjük. Ezt több módszerrel is próbáltuk, de a legjobban a véső vált be. Sarokcsiszolóra rögzített speciális csiszolókorong is jó volt, csak nagyon hangosnak és porosnak bizonyult ez a módszer. Amikor készen voltunk vele, újra rápróbáltuk a hdf lapra, előfúrtuk és hosszú csavarokkal alulról rácsavaroztuk. Hogy ne hajoljon nagyon be a lap, középre lécet rögzítettünk. Az egyik végéhez keresztbe is tettünk lécet, amihez ajtópántot csavaroztunk.

montazs02.jpg

A ketrec alá is készült egy "P" alakú keret, így kilépője is lett. Ide ugrik ki először a nyuszi. A keret lécekből van összecsavarozva és a ketrec állványához -ami a régi játéktárolónk- van rögzítve. A kilépőre hdf lap került, aminek a tetejére polifoam szerű, vékony hőszigetelő lapot ragasztottunk, hogy ne csússzon meg a nyuszi lába, és komfortosabb legyen feküdnie rajta. Nagyon megszerette a tapsifülesünk, mert jó meleg, ezért szívesen pihen rajta. A kilépő végéhez erősítettük az ajtópánt ellendarabját, így ide tud kapcsolódni a rámpa, amit így könnyen le is lehet venni. 

Amikor hazaértünk egyből ki is próbáltuk mit szól hozzá a kis bolyhos, tudja-e, szereti-e használni. Örömmel tapasztaltuk, hogy játszi könnyedséggel ugrándozik fel és le rajta. Béci nyuszi hálás, mi pedig büszkék vagyunk az első nyúlnak készített rámpánkra.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Nézzétek meg a rámpa készítéséről készített videómat is, amiben Bécivel is megismerkedhettek egy kicsit!

Szólj hozzá

nyúl keret tervezés fúró diófa barkácsolás vágás nyírfa lécek fából rámpa szalagfűrész ajtópánt hdf lap