2022. ápr 01.

Patchwork kezdetek

írta: Sz. Barta Ágnes
Patchwork kezdetek

patchwork01.jpg

Soha sem voltam híres a tökéletes varrásaimról. A türelmem is véges akkor is, ha szabás-varrásra adom a fejem. Egyedi ötleteim sokszor annak köszönhetőek, hogy nehezen ülök le, és haladok az útmutató szerint. Nem egyszer alkottam meg így használhatatlan ruhadarabokat. Mégis mindig vonzott ez a terület. Sokat varrtam kézzel már gyerekként is. Aztán a szakmám kapcsán gépi varró leckéket is vettem. Amikor az első gyermekem született, rengeteg holmit varrtam a babakelengyéhez. Varrtam például a kiságyba rácsvédőt, díszpárnákat a szoptatáshoz, baba hozta ajándékként a férjemnek mini fényképalbumot flanel anyagból. A varrás arra is jó volt, hogy elterelje a figyelmemet az aggodalmaimról és a hosszú várakozásról, így tulajdonképpen "művészetterápiával" kezeltem magamat.

Később egy csoportban, ahova jártunk, szintén született baba. A csoport lány tagjai elhatározták, hogy textil mesekönyvet készítenek neki. Mindenkinek csak egy oldalt kellett elkészítenie hozzá. Nagyon élveztem a feladatot. Egy textil háttérre egy állat képe került egy másik textildarabból. A szemét, száját hímzéssel kanyarítottam rá.

kutyas_parnahuzat.jpg

Egy közeli iskolában, ahova délutáni program kapcsán jártunk, minden év decemberében rendeztek patchwork kiállítást. Nagyon inspiráló volt számomra. Én párnahuzattal próbálkoztam. Mézes üvegek tetejéről gyűjtögettem színes, mintás textil négyzet lapokat. Több színben és különböző mintával elég sokat sikerült összegyűjtenem. Kezdődhetett a varrás. Össze próbáltam az anyagokat, hogy melyik hol mutatna jól, és egymáshoz illesztettem őket. Végig varrtam először sima öltésekkel, majd cikkcakkal is. Varrtam már cipzáros párnahuzatot is, de ennél inkább a cipzár nélküli átbújtatós mellett döntöttem.

Nagyon szeretem a patchwork-öt, mert nagyon barátságos a kinézete. Az enyém is az lett. Igaz nem választottam bonyolult varrási technikát hozzá, de nagyon különleges lett így is. Lehet még fokozni az összhatást a cérna színének megválasztásával, gyöngy-, gomb díszítéssel, vagy egy hímzés odabigyesztésével is. Az egész egy csodaszép műalkotás lehet, ha szép anyagokat válogatunk, amiket ízlésesen és szépen dolgozunk össze. Ezzel a technikával készülhet ágytakaró, falvédő, vagy táska is. Hobbiboltban láttam összeállított készletet is kezdőknek, ahol összeillő, gyönyörű textileket válogattak össze. Ha valaki ismerkedik a technikával, de még bátortalan, érdemes megvennie egy ilyen készletet. Így nem kell azon aggódni, hogy az esetlegesen össze nem illő anyagok miatt csúnya lesz a végeredmény.

Készítsetek valami Húsvéti holmit, virágokkal és nyuszikkal! Jó alkotást mindenkinek!

És, ha belejöttetek van egy nagyon érdekes játék patchwork rajongóknak. Itt találjátok: Patchwork társasjáték

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Itt az ideje a tavaszi megújulásnak! Én így újítottam fel kedvenc táskámat.

Virágokat és nyulakat könnyű készíteni ezzel a technikával!

Nézd meg videómat, ha már Húsvétra szeretnél készíteni valamit!

Szólj hozzá

ajándék virág tervezés textil varrás vágás varrógép párnahuzat textilből textilkönyv