2022. nov 18.

Utazás tervezés lovaglással egybekötve, invitáló fotókkal

írta: Sz. Barta Ágnes
Utazás tervezés lovaglással egybekötve, invitáló fotókkal

Az utazás már önmagában is jó, hát még ha lovakhoz vezet. Nem egyszer, és nem is kétszer volt lovas úti célunk vőlegényemmel (későbbi férjemmel) egyaránt.

lora01.jpg

Legelső lovas állomásunk Kunpeszér-Tatárszentgyörgyre vezetett, ahol egyhetes lovastáborban vettünk részt. Ketten mentünk a vőlegényemmel. A lovas oktató bácsi egész egyszerűen bámulatos volt. Vágta közben hátrafelé nézve meg tudott volna reggelizni a lován. Fergeteges történetei voltak, amiket előadott nekünk a lovas túrázásaink során. Sokat tanultunk tőle az ott töltött idő alatt, és remek élményekben volt részünk a lovas vezetései által. Minden étkezésnél tele tányér ételt tömtünk a hasunkba, mert úgy megéheztünk a sok ügetéstől és vágtától. A település is nagyon bájos. Egy alkalommal körbe lovas-kocsiztuk a tábor lakóival.

pomaz.jpg

Pomázra évek óta járunk a Magyar Vár táborba. Ez egy sátortábor, ahol kulturális és sportprogramok is vannak évről-évre. Nyaranta van a népművészeti, táncos és lovas tábor előadásokkal tarkítva. Májusban pedig a lovasmajális, az egy hétvégés mulatság, hasonló jó programokkal. A helyszínről remek kirándulási lehetőségek nyílnak, akár gyalog, akár lóháton. A Majdán-fennsíkot rengeteg vadvirág és gyógynövény tarkítja tavasztól-őszig. Csodás hely kéklő hegyek panorámájával.

kismaros02.jpg

kismaros01.jpg

Kismarosra is gyakran jártunk fel a dombtetőre Balázs jurtájához, és a szabad ég alatt tartott lovaihoz. Vőlegényemmel, barátnőimmel és Balázzsal róttuk a köröket a lovakkal a térségben. A lovak huculok voltak. Ez a fajta nagyon szívós, erős, de nem olyan magas és nem olyan érzékeny, mint a lovardákban -általában- tartott hátaslovak. Néhány alkalommal még szamárháton is ültem. Azoknak meg aztán rángathattam is a száját, és rúghattam is az oldalát arra mentek, amerre akartak, futva le a "hegyről". Balázs is nagyon "érezte" a lovakat, tudást viszont leginkább az ő lovaglásának a megfigyelésével lehetett szerezni, mert szűk szavú, szerény ember. A panoráma Kismaroson is gyönyörű volt  télen-nyáron. Ősszel rengeteg csipkebogyó van és naspolya. Télen a pokróc nélküli, meleg, vastag bundával fedett lóháton ülni külön élmény. A túrákon varázslatos helyeken jártunk, a lovaknak a magas fűből néhol csak a nyakuk látszott ki. A természet átölelt minket, ahogy szeltük az erdőt-mezőt a dús sörényű lovacskáinkon. Nyáron volt olyan, hogy meleg, szitáló esőben tettük meg ugyanezt a sohasem ugyanarra kanyargó útjainkon. Balázs egy időben Pannónia-telepen, egy időben Budakalász, Lenfonón lakott a lovaival, de itt kevés hely volt a lovaknak, és a kóbor kutyák is zavaróak voltak. Ezek is szép helyek ugyan, de a végleges helye Balázsnak, a "kismarosi" tetszett legjobban nekem. A képek között van még a régi helyekről is fotó. 

csomor01.jpg

Csömör is egy kedves település, sok lovardával. Az én bevált helyem Csömör Budapesthez közeli szélén volt. Nagyon közel van Budapesthez, így nem volt nagyon nehéz ide rendszeresen eljárnom lovagolni a barátaimmal. Osztálylovaglásokon vehettem részt a többiekkel, ami azt jelenti, hogy egy nagy karámban vagyunk, és feladatokat oldunk meg a lovakkal külön-külön, de együtt. Az oktató nagyon hozzáértő fiatal lány, vagyis körülbelül velem egyidős. :) Ennyire jó lovasoktatóval még nem volt dolgom, pedig rengeteg helyre jártam lovagolni már. Hagyományőrző lovas, az íjjal is tud bánni. Csukott szemmel, csak a lába segítségével is tudja irányítani a lovait. A kéz nélküli irányítás az íjászkodás miatt nagyon fontos. Angol stílusú lovaglást tanultunk. Mi hoztuk ki a lovakat az istállóból, tisztítottuk le, nyergeltük fel a lovaglás előtt. Az oktatás után pedig nekünk kellett leszerszámozni is őket és bevezetni az istállóba. Volt még számos állat a tanyán, amiket lehetett simogatni. Nem egy fotót és videót készítettem róluk. A település bájos, lóval is, gyalog is érdemes sétálgatni a környéken. A Naplás-tó is káprázatos kirándulóhely a közelben. 

Annak aki szereti a lovakat Mezőkövesd, Hortobágy és Szilvásvárad is kihagyhatatlan. Alul Szilvásváradról van néhány kép. Itt ugyan mi "csak" lovas-kocsiztunk, meg lovakat simogattunk, de lovaglásra is van lehetőség. A hely pedig festői. Mezőkövesden is hasonló a helyzet. Hortobágy is különleges hely. Itt lovas-kocsikázhat, ötösfogatos előadást nézhet az ember, az őslovakon, állatparkon és egyéb látnivalókon kívül.        

szilvasvarad.jpg

szilvasvarad_01.jpg

Élvezzétek ti is a lassan véget érő gyönyörű őszt, ahogy én, ha viszont valaki bentre kényszerül a gyerekeivel ajánlom neki lovas játékunkat szeretettel.
https://funnylogic.hu/termek/lovas-kaland/
Hogyha pedig dolgoznia kell, akkor gyermekeinek állatos mesémet ajánlom. https://www.youtube.com/watch?v=4H-upLSVadA
Aki az unikornisokért is rajong, annak ezt a kincskeresőnket is ajánlom. https://funnylogic.hu/termek/unikornis_kaland/

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Szólj hozzá

fotó játék kép utazás videó előadás lovas fotók tábor fotósorozat állatok tervezés lovak montázs unikornis lovastábor lovas kincskereső