2019. jan 24.

Esztergomi kontakt

írta: Sz. Barta Ágnes
Esztergomi kontakt

  A Théba Művészeti Iskolából egy régi tanárom tájékoztatott, hogy meghirdették az esztergomi biennálét. Témája a "kontakt" volt. Kontakt az, amit a fotósok csinálnak/csináltak a 24 vagy 36 kockás analóg fényképezőgéppel végigfotózott film előhívása után. A filmet hatosával felvágták és így rakták rá a megvilágítandó fényérzékeny fotópapírra. Amikor elkészült a levilágítás és előhívták azt, a film képei 1:1-es méretben ugyan akkorák voltak, mint a negatívon. Nem úgy, mint mikor a nagyítógép film tárolására szolgáló részébe rakjuk a negatívot, mert ez esetben akkorára nagyíthatjuk a képet amekkorára akarjuk a nagyítógép adottságainak megfelelő kereteken belül. Voltak régi üvegnegatívjaim, amiket az egyik barátomtól kaptam. Ezeket dolgoztam össze kontakt módon a nagyítógéppel ténylegesen lenagyított Dániában készült filmem képkocáival. Az üvegnegatívokon strandolók voltak, míg a Koppenhágai filmen a csatorna volt hajókkal, így kiválóan össze tudtam illeszteni őket.

Az elkészült kontaktjaim a vizsgabizottságnak is tetszettek, így a sorozatból kettőt is kiállítottak neves művészek képeivel együtt. Emlékét a biennálé képeit tartalmazó 2008. márciusi kiadvány is őrzi.

A biennáléról készült katalógus.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

 

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Szólj hozzá

fotó kísérlet kiállítás alkotás fekete-fehér kontakt üveg negatív fekete-fehér film