2019. feb 01.

Cirkuszt csináltam

írta: Sz. Barta Ágnes
Cirkuszt csináltam

tuzzomanc01_kicsi.jpg 

Leendő férjem néptáncot tanított a Szilas Együttes gyerekcsoportjának a 15. kerületben. A felnőtt csoportban én is táncoltam vele. Hogy minél többet lehessünk együtt én is elmentem a művelődési házba, ahol a próbák folytak. Mivel volt egy órám gondolkoztam mivel tölthetném ki az időt hasznosan. Szerencsére észrevettem, hogy tűzzománcműhely van pont abban az időben, amikor a néptánc. Mindig ki szerettem volna próbálni mi fán terem, mert engem amúgy is minden technika érdekel, amivel alkotást lehet létrehozni.

Nagyon tetszett az eljárás, fantasztikusak voltak a színek és az anyagok. Megtudtam például, hogy a kedvenc színemben, amit előszeretettel választottam, a lilában van a legtöbb arany. A kezdetek amúgy is ismerősek voltak már, mert a rézmetszet készítéshez is úgy kell nekikezdeni, hogy először körkörösen karcmentesre kell csiszolni a rézlemezt.

Készítettem lemezt rekeszzománc technikával. Itt egy meghajlított drót rá van ragasztva a lemezre és különböző színű üvegporokkal vannak kitöltve a rések a dróttal elválasztott területeken.

Ennél egyszerűbb technikák is vannak. Azokat is kipróbáltam. A műhelyvezető végig figyelemmel kísérte mindenki munkáját, mert leginkább ő tudta, hogy az átlátszó, áttetsző, vagy fedő üvegek mivel kompatibilisek. Nekem mindig sikerült úgy összeválogatnom a színeket, hogy nem volt baj belőle. A műhelyvezetőnővel viszont mind inkább meggyűlt a bajom. 

Amikor rekeszzománc technikával készítettem egy lovat lovassal fotós képkivágással élve komponáltam meg, azaz a zsoké lába látszott a vádliáig, a ló pedig a fejétől a hasáig. A hölgy azt mondta, hogy ez a fajta képkivágás nem illik  a "királyi" rekeszzománc technikához. Aztán fülbevalókat kezdtem gyártani, arra meg azt mondta, hogy nem való a felszereltségük ilyen pici dolgokhoz. Ezután kezdtem el a Cirkusz sorozatomat tervezgetni és lemezre vinni, akkor meg azzal volt baja, hogy túl gyorsan leszek kész egy lemezzel, a többiek legalább egy hónapig bajlódnak egy művel.

Ekkor nekem is már betelt a pohár és mivel arra tanítottak, hogy tiszteljem az idős embereket jobbnak láttam inkább ott hagyni a műhelyt még úgy is, hogy nagy örömmel töltött el maga a tűzzománc készítés.

A Cirkusz című sorozatomat később kiállították a Fővárosi Nagy Cirkusz első emeleti előcsarnokában. A sorozat számos tervezett képét már nem volt lehetőségem elkészíteni, ez még a jövő zenéje.

További képeket a www.bartacreativestudio.com-on nézhetsz!

 

Szólj hozzá

sorozat kép technika kiállítás alkotás cirkusz tervezés kemence tűzzománc rézlemez