2020. jan 10.

Papírmasé, egy másfajta papírmunka

írta: Sz. Barta Ágnes
Papírmasé, egy másfajta papírmunka

Érettségi utáni iskolámban mutatták meg nekem, hogyan kell papírmasét készíteni. Fekete-fehér újságpapírokat apró darabokra tépegettünk. Ezután beleraktuk vízbe összeturmixoltuk végül kevertünk hozzá még tapétaragasztót is. A kész masszából lehetett formálni dolgokat.

Így készítettem el képkeretek hadát. Nagy mennyiségű papírt téptem hozzá össze, áztattam vízbe, turmixoltam egybe egy nagy adag masszáért cserébe. Kézzel összeszobrászkodtam belőlük az egybefüggő képkeret formákat 9x10-es és 10x15-ös méretekben. Kis kötelet raktam rájuk akasztónak, és némelyikbe növények is kerültek, majd sima felületen kinyomkodtam belőlük a vizet. A még nedves kereteket nagy tálcákon levittem a pincébe, és megvártam míg kiszáradnak. Titokban szerettem volna tartani a gyártást, mert ajándékba készültek. A keretek belsejébe általam készített fotók kerültek. Befestettem a kereteket ugyan, de nagyon tetszett ez a szürke újságpapír szín is.

papirmase_logoval_03.jpg

Egyik barátunknak papírmaséból alkottuk meg a nászajándékát. Először is felfújtunk egy lufit, ez lett a sablon. A lufira papírlapokat tettünk, amit papírragasztóval vontunk be. Erre került még egy réteg papír és így tovább. Amikor már elég vastagon bevontuk az egész lufit ragasztós papírral, megvártuk míg megszárad. Száradás után kilyukasztottuk a lufit, mert arra már nem volt szükség. Így egy légballon formát kaptunk a papírmaséból. Ezt befestettük fehérre, és decoupage technikával felvittünk rá néhány képet a baráti társaságunk életéből. Kötelet kötöttünk rá, ami egy kis kosarat tartott. A kosárban virág és pénz utazott, ez volt a baráti társaságunk ajándéka a fiatal párnak.

leggomb_logoval.JPG

Papírmaséból lehet egyedi álarcot, kalapot, jelmezt és egyéb dolgokat is készíteni farsangra. A formáknak csak a fantáziánk szabhat határt. Nem is beszélve arról, hogy miközben dolgozunk az újságokkal, még újrahasznosítást is végzünk.

papirmase_logoval_01.jpg

A papírmasé készítés folyamatáról itt láthatsz egy videót is tőlem.

Mindenkinek jó alkotást kívánok. :)

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

papirmase_logoval_06.jpg

papirmase_logoval_04.jpg

papirmase_logoval_05.jpg

papirmase_logoval_07.jpg

papirmase_logoval_08.jpg

Szólj hozzá

újság álarc alkotás újrahasznosítás papír kalap jelmez légballon képkeret papírmasé újságpapír Farsang