2020. jan 31.

Pörgetős könyv

írta: Sz. Barta Ágnes
Pörgetős könyv

Sokan gyerekként kipróbálják már unalmas tanórákon a füzet sarokra rajzolgatva képeket, hogy milyen az amikor a füzet lapjait pörgetve megelevenedik a rajz a papíron. Én is sokat rajzolgattam hasonlókat gyerekkoromban.

Úgy 12 éve egy nap elhatároztam, hogy készítek ajándékba pörgetős könyveket. A könyvekhez kis videókat vettem fel a fényképezőgépemmel titokban, hogy a meglepetés erejével hasson az ajándékom.

A pörgetős könyvhöz felvett videó akkor jó, ha látványos mozgás van rajta néhány másodpercben.

A két videót aztán egy filmvágóprogram segítségével képenként kiexportáltam. Egy grafikai programmal pedig az ugyanakkora képeket sorban A4-es dokumentumokba szerkesztettem meg egymás alá. Ezeket kinyomtattam. Az egymás alá rendezett képeket kivágtam vágógéppel. A kép bal oldalán maradt hely az összetűzésnek, összeragasztásnak. Kívülre még egy aranyszínű kartonborítást is raktam, hogy védje a gyűrődéstől, koszolódástól a kép sorozatot.

Rengeteget dolgoztam vele. Nagyon monoton munka, figyelmet igényel és precizitást követel. Ha így járunk el szép végeredményt kaphatunk. Fontos, hogy a lapok egyformák legyenek, pontosan legyenek összefűzve, hogy jól lehessen őket pörgetni, ne akadjon meg sehol. A képek lehetnek fekete-fehérek, de színesek is, a lényeg, hogy ne változzanak túl sokat egyik kockáról a másikra, hogy egy értelmezhető finom mozgást kapjunk a végén. Az elkészült két könyvecskének nagyon örült a megajándékozott személy.

Rajzos pörgetős könyvet is lehet készíteni. Itt is figyelembe kell venni a fent leírtakat, például, hogy kis lépésekben változzon a kép egyik lapról a másikra.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

 

Szólj hozzá

film könyv pörgetős könyv pörget grafikai program filmvágó program