2020. feb 14.

Hobbi, hideg téli estékre 2.

írta: Sz. Barta Ágnes
Hobbi, hideg téli estékre 2.

Hobbi zománc

Igazi tűzzománc, rekeszzománc technikával is készítettem már képeket, ékszereket, de az mindig kicsit kiszámíthatatlan és veszélyes egy kezdő alkotónak. Nem is beszélve arról, hogy speciális kemence kell hozzá, nehezebben beszerezhető, drága anyagok. Hobbi zománc technikával hasonló látványt tudunk elérni, viszont ehhez elég egy fémdarab, hobbizománcpor és egy közönséges tűzhelynek a sütő része. Mind emellett ez a technika gyors és látványos.

Készítettem vele házszámokat kerti műhelyekre, kis házakra, szerszámos-házakra. Eközben újrahasznosítást is végeztem, mert kiürült konzerv dobozok felhasználásával készültek a művek. A konzerv dobozt miután felnyitottam és elfogyasztottuk belőle a finom tartalmát, elmostam és a levágott tetejére alkottam meg a képet. Szórtam rá egy réteg zöld zománcport és eloszlattam ügyesen a konzervtetőn. Ezután vágtam ki betűsablont papírból. Majd az alap felett tartva a sablont narancssárga port is szórtam rá. Így a betűim zöld alapon narancs színnel lettek kiírva a konzervtetőre. Ezután a konzervtetőt beraktam a felmelegített sütőbe vigyázva arra, nehogy megdöntsem és összemosódjanak a rajzok rajta és a lendületem szele se vigye le a port, míg nincs odaragadva. Néhány percnyi várakozást követően kivehettem az elkészült lemezemet, aminek a felszínére a sütő ráégette a port. Csodaszép lett a végeredmény.

hazszamtabla_01.JPG

hazszamtabla_02.JPG

Ezzel a technikával még fülbevalót is készítettem. Ehhez előre rézből kivágtunk egy-egy csepp formát. A formák tetején lyukat fúrtunk, ahová a fülbevaló-tartozékot bele lehetett fűzni. Vidám kiegészítője lett az öltözékemnek. Erről egy régebbi bejegyzésemben már olvashattatok.

 Gyűrűt és medált is készítettem.

hobbi_zomanc.JPG

Scrabook doboz

Ezzel a technikával ovis búcsúajándékot készítettünk. Fotókat nyomtattam ki kicsibe sima nyomtatópapírra. Több rajzlapra rajzoltunk fel dobozformát, hogy lehessen lapozgatni és erős legyen az oldala. A tetejét is ebből készítettük. A doboz oldalait a kinyomtatott képekkel tarkítottuk, a díszítéshez használtunk még csillámport, dombornyomót, formalyukasztót, matricát, festősablont és mintás ragasztószalagokat is. Ragasztóval erősítettük rá fényképeket, pici rajzokat, gombot, szalagot. Figyeltünk a színek kiválasztásánál, mert a sokféle technika összerendezett színekkel mutat jól. A fiam is segített a doboz készítésében, díszítésében, jó ízléssel válogatta össze a színeket és szép rajzokat készített a dobozra. Amikor a fiam átadta nekik, meghatódtak az óvónénik, ettől a kedves gesztustól és a szépen kivitelezett scrabook doboztól. A képen egy másik hasonló doboz látható, ezt a nővére egyedül készítette.

scrabook_doboz.JPG

Még, ha nem is sikerül az alkotás úgy, ahogy szeretnénk, nem szabad elfelejteni a művészet terápiás hatását sem. A mindennapi gondokat segít kicsit feledtetni és ha együtt vagy közben a szeretteiddel is, az még felejthetetlenebbé teszi az egészet.

Készíts te is Valentin-napra!

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Nézzétek meg a videómat is!

Szólj hozzá

technika gyűrű doboz scrapbook fülbevaló medál Valentin-nap hobbi zománc házszám tábla