2021. máj 14.

Drótszamár, drótból sem csacsiság

írta: Sz. Barta Ágnes
Drótszamár, drótból sem csacsiság

Mi mindent lehet drótból készíteni?!

hajbapok01.jpg

Drótból sok mindent lehet készíteni, csak egy-két ügyes eszköz kell hozzá. Csípőfogó mindenképpen. Karácsony előtt mindig készítek adventi koszorút, aminek összerakásakor, rendkívül jó szolgálatot tesz a drót. Ha nincs otthon csípőfogód, de mégis dróttal szeretnél dolgozni, akkor a lágyabb, hobbiboltokban kapható zsenília drótot ajánlom neked. Millió színben létezik és nagyon jó a tapintása. Ez is meg tud szúrni, de nem annyira durván, mint a normál csupasz drót. 

hajbapok02.jpg

Lányomnak készítettem egy zsenília pókot a napokban. Irtózik a pókoktól, de ez a kis zseníliapók mégis megdobogtatta a szívét (nem a szó rossz értelmében), és szívesen csavarta a hajába dísznek. 

A pókhoz 4 szál világoskék zsenília drótot vettem a kezembe. Középen behajtottam őket, hogy tudjam hova kerül majd a pókica teste. A testéhez világoskék fonalat túrtam elő a készletemből. Két ujjamra tekertem amíg elég vastag kötés keletkezett belőle az ujjaimon. Ekkor kihúztam belőle az ujjam és középen jó szorosan összekötöttem. Két oldalt elvágtam a szálakat és szép kerekre igazítottam őket. Forróragasztóval 4 gombot ragasztottam a bojtra szemnek, és a pom-pom testet a zsenília drótok közepére kötöztem. A lábakat ezután úgy állítottam, hogy megálljon rajtuk az elkészült pók. A pók nem csak dísztárgynak, hanem hajban is használható. Feldobja az unalmas copfot az biztos. Halloween-re is melegen ajánlom! :)

hajbapok.jpg

Annak idején, már úgy 15 éve, készítettem drótból egy drótszamarat, azaz egy biciklit. Úgy 30x20 centiméteres, a vastagsága pedig 2-3 cm. Pedál nincs rajta, se lánc, csak kerék, kormány, ülés és váz. A bicikli befoglaló formája az, amit leginkább meg akartam örökíteni. Ez egy kisplasztika, így nem szerettem volna, ha a manók eltekernek vele. :) Sokat vesződtem a kialakításával, rengetegszer megszúrt a drót vége. Egy ceruzát használtam arra, hogy feltekerjem rá a drótot és így kialakuljon a kerékgumi formája. Hogy megálljon és ne feküdjön "sarat" is készítettem hozzá szintén drótból. 

kisplasztikanyomtathato03.jpg

Drót segítségével készíthetsz hajlítható virágot is. Én is így tettem két videómban. Az első egy egyszerűbb fajta virág.

Ez pedig egy bonyolultabb, de mindkettő készítését ajánlom gyerekekkel is. Én már teszteltem, és még egy ügyes ötéves is tud készíteni szép virágokat. Bár az Anyák napja elmúlt, de születésnapra, névnapra is jó egyedi ajándék lehet. Díszítheti hajad és ruhád is, ha rákötöd egy gumira, csatra, vagy ráragasztod egy egyszerű brossra.

Ha tetszett a bejegyzés like-old, iratkozz fel új tartalmakért, és ha megteheted támogass engem a Donably-n!  https://www.donably.com/barta-creative-studio

Találkozunk jövőhét pénteken! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

Ezeket a videóimat a Divattervezést kedvelő alkotóknak című lejátszási listámról a divattervezés szerelmeseinek ajánlom. :)

Szólj hozzá

videó gomb technika alkotás kerékpár virág videók bicikli pók virágok drót tervezés pom pom gyöngy fonal gyöngyvirág hajlítás gombok gyöngyfűzés gyöngyből kisplasztika drótszamár csípőfogó drótvágó forróragasztó zsenília drót