2022. júl 01.

Rovarhotel, madárház, avagy az állatoknak is szüksége van pihenésre

írta: Sz. Barta Ágnes
Rovarhotel, madárház, avagy az állatoknak is szüksége van pihenésre

Nagyon szeretem az újrahasznosítást, de ez hűséges olvasóim előtt már nem titok. Többek között Betlehemet is készítettem újrahasznosított anyagokból. Ezt a rovarhotelt az Állatkertben készítettük januárban, a Macifarsangon. Az alapja tejes karton darabokból készült, amik ki voltak mosva. Ezeket illesztettük és ragasztottuk össze forróragasztóval a gyerekekkel. Ezután jött a díszítés, amihez terméseket válogattunk és, amit szintén forróragasztóval ragasztottunk a helyükre. A házikó tetejére félbevágott dugókat helyeztünk, ami így olyan lett, mintha cserépteteje lenne. Áthúztunk rajta egy kötelet, amivel fel lehet akasztani. Anyukám kertjébe került a két rovarhotel. Mindkettő egy-egy faházunk tetejére, ereszére lett akasztva. Remélem azóta boldogan használják a rovarok alkotásainkat!

rovarhotel.jpg

Madárházra főleg télen van szükség, amikor kevés az élelem. Ilyenkor az emberek segítenek a madaraknak egy kis szalonnával, maggal, hogy ne éhezzenek. Ezekre a kis helyekre rakják nekik az eleséget. Ugyanez vonatkozik a mókusoknak szánt házakra is. Mi is készítettünk férjemmel, lányommal és fiammal madárházakat néhány éve. Valamelyiket láthattátok is már régebbi bejegyzésemben.

Az egyiket a Római-parton készítettük a nagylányommal egy rendezvény keretében. A szervezők hozták a fa alapanyagot, a szerszámokat és a festéket. Ezekből készült a madárház, amit  össze kellett kalapácsolni, és kifesteni. Együtt munkálkodtunk a lányommal. A festéshez füveket, és egyéb növényeket gyűjtöttünk, amit sablonként használtunk a díszítés során. A házak szép színesek lettek. Ezek a madárházak az elkészítés után a parton maradtak a madarak nagy örömére.

madarhaz01.jpg

Ezt a madárházat az "Erdő a városban" programról hoztuk, amit a Szabadság-téren rendeztek meg 2018-ban. Nagyon jól éreztük magunkat és szép emlékként ezt a madárházat hozhattuk el, amit otthon a nagylányom ki is festett és most ott díszeleg anyukám teraszán. A színes festés vidámságot hozott a kertbe. A madarak is nagy örömmel fogadták.

madarhaz.jpg

Egy másik házikót anyukám kertjébe készítettünk. Erről írtam egy régebbi bejegyzésemben is már. Ez a ház is fából készült, a díszítéshez pedig tobozt használtunk. Sokat bíbelődtünk vele, de a végeredmény magáért beszél. 

madar_etetologoval.jpg

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Ha szeretitek a madarakat nézzétek meg madaras videóimat!

De ajánlom rovarosakat is!

 Ha pedig szeretsz barkácsolni a kertbe nézd meg barkácsolós videóimat!

Szólj hozzá

sablon újrahasznosítás növény festés festék madáretető karton újrahasznosított fából fára madárház rovarhotel termésből