2022. nov 11.

Utazás tervezés a Balaton Budapesttől távolabbi sarkára invitáló fotókkal

írta: Sz. Barta Ágnes
Utazás tervezés a Balaton Budapesttől távolabbi sarkára invitáló fotókkal

Zalacsányba, Hévízre és Gyenesdiásra

1668097028977.jpg

Zalacsány

Nagyon szeretünk utazni a családdal. Izgalmas apartmanban, vagy sátorban aludni, de időnként jól esik megszállni és pihenni egy-egy wellness hotelben is. Szeretjük, ha nem az utazással megy a legtöbb idő, ezért adott esetben autóval megyünk, így háztól-házig kényelmesen utazhatunk. Viszont sem a férjem, sem én nem vagyunk oda a vezetésért. Ha van rá mód szívesen vonatozunk, mert olyankor tudunk gondtalanul beszélgetni, vagy játszani a gyerekekkel miközben haladunk a célunk felé. A gyerekeknek sem jön vissza a reggeli egy-egy hajtűkanyarban, és nem kell állandóan megszakítani az utazást, ha valakinek "ki kell mennie". Többször utaztunk már ezek miatt a szempontok miatt éjszakai vonattal, amikor messzebbre szerettünk volna eljutni. Este felszállunk, eszünk, játszunk, beszélgetünk, alszunk és reggel kipihenten érkezünk meg a célállomásunkra. Kettesben a férjemmel szívesen megyünk repülővel is, a még messzebb elhelyezkedő városokba. Legyen az utazás kulturális városlátogatás, aktív turizmus, vagy pihentető wellness kiruccanás, nagy eséllyel jól sikerül, ha a szeretteinkkel lehetünk.

gyenesdias.jpg

Így történt ez Gyenesdiás-on, Hévízen és Zalacsányban is. Gyenesdiásra nászútra mentünk a férjemmel. Az elegáns szálloda a Balaton-parthoz közel helyezkedett el. Úszó matracon, a medencében iszogathattuk a dzsúzunkat, egy pincér kihozta utánunk a telefont, amikor kerestek. Minden luxus a rendelkezésünkre állt. Egy alkalommal biciklit is béreltünk, többek között azért, hogy ha már a Balaton mellett vagyunk megnézzünk néhány part menti strandot.


Hévízre férjemmel (akkor még vőlegényemmel), nővéremmel és anyukámmal mentünk el. A szállásunkon nagyon finom volt a reggeli, és nagyon közvetlen, kedves a szállásadó. A tó és a mellette lévő park gyönyörű volt, de az osztrák ízléshez idomuló városkép nem jött be annyira nekem. A tavat akkoriban ugyan lehűtötte kissé egy beömlő karsztvíz, de a pihenésünket ez az eset nem rontotta el.

Zalacsányba idén november elején mentünk el a nagy családdal. Autóval utaztunk a pályán. Az odafelé tejföl ködös reggel megnehezítette az utunkat, de ezt Budapesttől 130 km-re szikrázó napsütés váltotta fel. Visszafelé kora délután jöttünk, és szintén tejföl ködöt kaptunk. Hamar besötétedett, és az időjárás esősre váltott. Az ott töltött idő nagyon jól telt. Főleg napsütésben volt részünk. A Zalacsányi Batthyány kastély hotelben szálltunk meg, azon belül egy apartmanházban; mi a férjemmel, a három gyermekünkkel és a törpenyulunkkal. Finom ebéddel indítottunk, amíg vártuk a 14.00 órát, hogy átvehessük a szobánkat. Nem volt nagy választék, de finomak és frissek voltak a fogások. A szálloda minden napra ingyen szervezett programokat minden korosztálynak. Így voltunk egy-egy nap golfozni, nordic walking-ozni és vizi gimnasztikázni. Lett volna még számos alkotós gyerekprogram, mint például kosárfonás, vagy sportprogram, mint a minigolf, footgolf és lazulós program, mint a szauna szeánsz. Mi viszont a többi időnket, a szálláson és a wellness-ben lazulással töltöttük. Egyik nap pizzát sütöttünk estebédre, másik nap mirelit sült krumplit, rösztlit, rántott húst és rántott sajtot. Nem sok időbe telt sem az elkészítése, sem a megevése, így nem húztuk sokat az időt az étkezéssel. A golfozásra minibusszal vittek minket. Rövid golflecke után mindenki vihette a kis kosarát, és próbálgathatta az ütéseket. Gyorsan elszaladt az idő, jött értünk a minibusz, és visszavitt a szállásra. Másik nap rövid nordic walking lecke után elindultunk Zalacsány legmagasabb pontja felé. Miután megtekintettük a kilátást, a zalacsányi tó felé vettük az irányt. A tó körül, tanösvényen haladhattunk az őszi erdő ölelésében. Csodásak voltak a levelek. Rengeteg gomba volt imitt-amott. Számos fotó készült a tájról, és nem kevés csoportos szelfi. Következő nap a vízi gimnasztikán csak mi vettünk részt. Zenés, táncos ugrabugra volt a vízben. Még szaunáztunk, pezsgőfürdőztünk, úsztunk egy kicsit, mert késői kijelentkezést kértük. Indulás előtt a szálloda éttermében kihasználtuk az "édes órák"-at, és kipróbáltuk a kastély almás pitéjét, meg a sajttortáját a gyerekekkel. Nagyon jól éreztük magunkat az itt töltött napok alatt. Több alkalommal egyedül wellness-ezhettünk, só szobáztunk. A svédasztalos reggeli nagyon változatos volt, és a szálloda személyzete nagyon diszkrét és kedves.

Ha valaki erre a vidékre látogat el ajánlom mindhárom települést. Ezeken kívül a környéken érdemes még meglátogatni Reziben, Sümegen, Balatonszentgyörgyön és Szigligeten a várat, Keszthelyen a kastélyt, Zalaszántón a buddhista sztúpát, Zalaegerszegen és Balatonedericsben a múzeumokat, arborétumot és az Aquacity-t. Balatongyörökön a "Szépkilátó"-t, a "Római-forrás"-t, a Bence-hegyet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, és egy Kneipptaposót, Zalaváron a Szent Adorján Bazilika romjait tekinthetjük meg. _És majdnem kihagytam, hogy kihagyhatatlan Dinó és kalandpark is van Reziben a váron kívül. :)

Ezeket az állatokat Zalacsányban vettem lencsevégre.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Szólj hozzá

fotó ajánló képek élmény tervezés montázs természetfotó városképek