2019. feb 22.

Igent mondtam a ruhára

írta: Sz. Barta Ágnes
Igent mondtam a ruhára

197.JPG

Jártam divattervezés szakra, amin oly sok mindent tanultunk, mint például mintatervezés, divatrajz- szabásminta készítés, varrás. Ellenben a fotó, grafika és videó szakkal, ebből nem vizsgáztam egyből le, amikor lehetett. Előbbiekből csináltam diplomamunkát, szóbeli vizsgát egyebet, míg a divattervezésnél ez elmaradt. Pár évvel később gondoltam, hogy azért csak letenném a vizsgáimat. Egy évig jártam hetente a felkészítőtanáromhoz Dévai Zsófiához, aki a lakásán fogadott. Arra jutottam, hogy a vizsgamunkám lehetne a menyasszonyi ruhám -ez idő tájt már jegyben jártam-, ezzel akkor összekötném a kellemest a hasznossal. Zsófival egyeztettünk az esszéim megírásában és a ruhám tervezésével kapcsolatban. Úgy beszéltük, hogy mivel a ruhám az empire stílusra hajaz, ezért az egyik dolgozatom az empire-ről, mint divattörténeti korról írnám, a másikat a menyasszonyi ruhák alakulásáról, amióta az ember foglalkozik a divattal. Gyűlt az anyagom. Cipők, kiegészítők és egyebek is társultak az esszéhez.

 

131.JPG

Az anyagválasztásom a selyem shantungra esett. A selyem shantungnál a selyem anyag szálban meg van húzva, így csomók alakulnak ki rajta és anyagában válik mintássá. A színe tojáshéj lett, ami kicsit sárgásan tér el a hófehértől. Az empire-ben is kedveltek voltak a világos színek. A díszítést gyöngyből kreáltam meg, ezért vagy egy kiló tojáshéjszínben fénylő kásagyöngyöt vettem, színben hozzá passzoló swarovski kristállyal. Egy gyermekkori barátom anyukája, aki varrónő varrta meg a ruhát nászajándékba nekünk. Anyósom is sokat és szépen varr, de csak hobbiból. Viszont a szabásminta készítésben nincs otthon, ezért nem vállalta az én ruhámat. A férjem mellényét a vásárolt öltönyhöz no meg az alsószoknyámat azonban ő varrta a ruhám anyagából. Én pedig egy zsebkendőt varrtam az öltönyhöz, szintén a ruha anyagából, meg a menyasszonyi ruhához egy zsebkendő tárolására szolgáló kis szütyőt. Mell alatt egy horgolt részt terveztem, amit anyukám, aki profin tud horgolni és kötni, vitelezett ki. Ő kötötte meg az általam kiötlött bolerót is ami, ha lehűl az idő melegíti a vállamat. Férjem, akkori vőlegényem, akinek mindig is ügyes keze volt, fűzte meg az általam tervezett nyakéket, ami majdnem eltakarta az egész dekoltázsomat. A ruha vékony anyaga szépen omlott alá, ami jó választás volt a rekkenő hőségben. Nagy szélességet adtam, hogy könnyű legyen a járás benne és jól takarjon. Azért kellett alá az alsó szoknya, mert így is átlátszott és így is megnehezítette a járást, hogy nagyon az alakomra simult. A mell alá horgolt csík és levarrt passzé került. A két vállánál omlottak alá a gyöngyök a swarovski kristályokkal a láncok végén. Az eredeti terven voltak gyöngyfüzérek még a dekoltázsnál is egyik válltól a másikig fűzve, csipkehálót képezve a nyakkivágás felett. A mellvarrás alól is indultak volna gyöngyfüzérek, meg a térd alól is. Ezeknek a láncoknak csak az egyik vége lett volna odaöltve, mint a válldísznél. A ruha készülésekor odapróbáltuk és mivel alapvetően hozzám inkább az egyszerű darabok illenek, ezért ezen ruhadíszek felrakásától elálltam. A mappámba, amit a vizsgámhoz konstruáltam, még belekerültek egyéb ruhaterveim is, megvalósításaik fotójával, mintatervek, anatómiai rajzok. Alkottam még hozzá fotó kontaktokat divatrajzként. Lefotóztam a ruhához tervezett, majd általam legyártott táskát is és az anyagot is. Zsófinak hála egy próbababán is lefotózhattam az anyagot és a ruhát, ezek is bekerültek a rajzaim közé. Zsófi nagyon büszke volt rám, én meg nagyon örültem, hogy ő készített fel. Kölcsönösen megajándékoztuk egymást munkánk végeztével. Minden összeállt. Elkövetkezett a kipakolás. Egy üres terembe ki volt állítva a ruhám a kiegészítőkkel, ott volt a két esszém, a falakon a ruhám tervei, a mappámban az ehhez kapcsolódó rajzaim, mintatervek, ruhatervek, anatómiai rajzok... Jól sikerült. Már alig vártam, hogy 1-2 hét múlva 2008. 06. 14-én felvehessem a ruhám, és igent mondhassak, nem "csak" a ruha elkészítésére.

 anyagterv.jpg

A galériában megtalálhatjátok az eredeti tervet, amiből létrehoztam a kész öltözéket a szeretteim és a varrónőm segítségével. Kicsit más lett végül, mint a terven. Megtaláljátok, hogy melyik az a terv?

kontakt_01.jpg

 

137.JPG

 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Szólj hozzá

fotó kép kísérlet divat esküvő kiállítás alkotás grafika kontakt tervezés menyasszony menyasszonyi ruha divattervezés esküvőiruha