2019. jún 28.

Önkifejezés a papírra, linómetszet, nem burkolásra!

írta: Sz. Barta Ágnes
Önkifejezés a papírra, linómetszet, nem burkolásra!

1.rész A linómetszet, nem burkolásra!

1.rész A linómetszet, nem burkolásra!

2. rész Monotípia és rézkarc, nyomás a műhelybe!

3. rész Hidegtű, akvatinta, litográfia, nem hagyott hidegen!

davidcsalad_048.jpg

 Gyerekkoromban jártam rajzszakkörre. Ott találkoztam először a linómetszéssel. Nagyon megtetszett a sokszorosítógrafika ezen ága. Több metszetet készítettem ezzel a technikával és azokat sok példányban nyomtattam le. Olyan volt, mintha nyomtatóm lett volna.

A linómetszés eljárásánál egy linóleumdarabra rajzolunk egy képet és a vonalak mentén véssük ki azt. Ahol kivéstük ott fehér marad az ábra majd a papíron, ellentétben például a rézmetszettel és a hidegtűvel. A fametszet hasonló, mert ott is a kimetszett rész marad fehér. Olyat viszont eddigi életem folyamán nem készítettem. A színes festékes felület a papíron általában nagyobb részt foglal el.

A linómetszet készítés, nyomtatás egy viszonylag egyszerű eljárás. A linódarab kivésése okozhat "csak" némi nehézséget karilag, főleg ha művész linót használunk, mert az keményebb anyagból készül. Nehezebb kivésni, de ezzel együtt elrontani is, hogy véletlenül máshol is kijön az anyag, vagy szőrös lesz a széle. Én legtöbbször sima burkolásra használt linóleumot használtam megmunkálásra.

Kreáltam rá például arcot, lenyomtattam több színben egy hangulatos színskálát hozva vele létre. Szép tiszta színek kerültek rá. Gyönyörű nagy színes felületet kaptam vele.

Ezzel alkottam meg a barátainknak szánt esküvői meghívónkat, egyesével. Egy lányt és egy fiút kötöttem a tervezett képemen össze egy szalaggal, jelképezve ezzel, azt hogy, amit Isten összekötött ember szét ne válassza.

Terveztem vele francia kártyát. A kártyalapokat zöldben és sárgában nyomtattam le, a megszokott kék-piros helyett. Nagy sikert aratott a volt művésztanáraim körében. Ezzel a módszerrel készítettem a karaktertervet a Felvétel című filmemhez. A karakter hátterében karikákat satíroztam be érzékeltetve a teret. Mintha ez is egy fotó lenne.

A linó eljárását még gyerekeknek is ajánlom. Az egészen kicsik az ennél komolytalanabb krumplinyomással is próbálkozhatnak, ami tapasztalatból tudom, szintén jó móka.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Szólj hozzá

kép technika alkotás grafika fekete-fehér papír illusztráció tervezés eljárás linómetszet képgrafika