2019. okt 04.

Nem fakézzel, nem fafejjel falovat 2. rész

írta: Sz. Barta Ágnes
Nem fakézzel, nem fafejjel falovat 2. rész

Játékokat játékosan

Ha nem olvastad, és szeretnéd olvasgatni az előző részt kattints a linkre!

A játékok készítése mindig is a szívem csücske volt, mivel én magam is nagyon szeretek játszani. A játékaink nagy részén is állatok szerepelnek. Készítettünk például ajándékba óriás ötödölőt. Nagy munka volt, sokat vágtunk, fúrtunk, faragtunk, csiszoltunk. A fakockáknak ugyan akkorának kellett lennie. Jól forgathatónak kellett lennie a rúdon, de olyannak is hogy ha valahova beforgatják ott maradjon, ne forduljon tovább. Az ötödölő design-jának dzsungeles környezetet álmodtam meg. Pókok voltak az egyik oldalon, a másikon pillangók. Az egész ötödölőn festett indák kígyóztak össze-vissza. A pillangós és a pókos oldalakon az indavonalak összeálltak. Különböző színű pácokkal festettem meg a képeket. Ezután selyemfényű lakkal vontuk be vastagon az egész játékot, hogy ne tudjon könnyen sérülni a fa. Akiket megajándékoztunk vele el voltak tőle alélva és nagyon örültek neki.

A kockakirakót is ajándékba készítettük. Itt is nagyon fontos volt, hogy ugyanakkorák legyenek a kockák. A kockák 6 oldalán mind más állat részletei voltak. Össze lehetett belőlük rakni egy oroszlánt, elefántot, vízilovat, krokodilt, bálnát vagy zebrát. Itt filctollal rajzoltam meg az állatokat és aztán szintén selyemfényű lakkal vontuk be a játékot.

Készítettünk pentomínót, aminek az elemei -mint a neve utal rá- öt kocka összeragasztásával készültek. A kevesebb ragasztó felhasználás és a könnyebb ragasztás érdekében nem csak kockákat hanem téglatesteket is használtunk. A téglatestek hossza 2-3-4 kockányi volt. Keményfából vágtuk ki őket. Nagyon pepecs munka volt. Rengeteget vágtunk, illesztettünk, ragasztottunk, csiszoltunk. A játékoknál nagyon fontos az alapos csiszolás, hogy ne álljon az ujjunkba a szálka. A megmunkálás nagy precizitást igényel, hogy összeilleszthetőek legyenek az elemek. Öt készletet raktunk össze. mindegyik készletbe a 12 lehetséges sík elrendezésnek megfelelő alakzat jutott. Fapáccal festettük meg őket készletenként más színűre. Volt zöld, piros, sárga, barna, fekete. A dobozukat, ahova csak helyes sorrendbe lehet betenni őket szintén mi hajtogattuk, újrahasznosítva néhány pizzás dobozt. Forró ragasztóval lettek rögzítve a dobozok a hajtás mentén. Ezután a fapáccal be lettek vonva, így mindegyik pentomínó a színével megegyező dobozt kapott. Amikor a pác megszáradt egy különböző formákkal lyuggatott műanyaglapot sablonként használva arany fújós festékkel lettek díszítve. Fiunk és lányunk is máshogy kezdett játszani velük mikor megkapták őket. Fiunk formák szerint illesztette, lányunk színek szerint rakosgatta össze a darabokat.

Madár etetős játékunk barkácsolása kevesebb kihívást tartogatott a számunkra. Nem kellett éjszakába nyúlóan dolgoznunk az elkészítésén. Egy falapra lyukakat fúrtunk, bekereteztük, és készítettünk rá egy kitámasztót, hogy megálljon. A keret tetején 2 lyukat fúrunk, amin kötelet fűztünk át, amire fakarikát kötöttünk. Így a kötél két szárának húzásával-eresztésével a karikát bárhová tudtuk pozícionálni. A karikába golyó került, amit fel lehetett húzni a madárkákhoz. A madarakat hazánkban élő fajokból válogattam össze. Élőhelyeiket figyelembe véve festettem le őket és a környezetüket. Volt rajta vízimadár alacsonyan és magasabban élő nagy madár is.

madar_etetos_jatek.jpg

Mágneses táblás játékot is készítettünk a gyerekeknek. Az alakokat 4mm-es nyírfa rétegelt lemezből vágtuk ki. Én terveztem meg őket és színeztem is ki ceruzával. A hátuljukra hűtőmágnest ragasztottam. Egy régi mosógép oldalából kivágott acéldarabot kereteztünk be hozzá. Nagy volt a sikere, nem csak a táblára rakosgatták, hanem a fűtőtestekre is.

magnestablaimg_6855.JPG

Egy régebbi blogbejegyzésemben már írtam faburkolatú elektronikus játékunkról.

Játék volt őket készíteni és játék volt használni is őket. Valószínűleg még sok társuk fog születni és reméljük megörvendeztetjük velük azokat, akiknek készül.

Ha még szeretnél képeket nézni munkáimról, vagy megnézni videóimat keresd fel elérhetőségeimet: www.bartacreativestudio.com vagy YouTube csatornámat! Jövőhéten várlak titeket a folytatással!

Itt láthattok néhány, a témához kapcsolódó videót a YouTube csatornámról!

Szólj hozzá

játék fa tervezés barkácsolás faló játékosan