2020. már 13.

Montázs, össze van rakva

írta: Sz. Barta Ágnes
Montázs, össze van rakva

Ezt a technikát rengeteg ismert fotó,- és képzőművész használta.

Készítettem fotómontázst fekete-fehér fényképészeti eljárással, színes fotókkal, és cianotípiával is. Ez utóbbihoz számítógépen szerkesztettem meg a negatívokat. Az eljárás során több negatívot hoztam össze egy képpé. Egyik kedvenc sorozatom a "Régen és ma" címet viselő, kontakt és normál negatív nagyításból készített montázsaim. Dániában fotózott negatívjaimból és régi üvegnegatívokból készültek a képek.

barta_agnes_vasarcsarnok.jpg

Cianotípiáimhoz Írországban készült negatívjaimból készítettem egy negatív montázst és ezt kontakt módon világítottam le. A művelet előtt természetesen cianotípiával érzékenyítettem a vásznaimat. Tengert ábrázoló jelenetek vannak összefűzve a montázsokon.

"Konyhaművészet" című fekete-fehér fotósorozatomból készítettem montázst a konyhánk falára. Az egyébként is retró hangulatú konyha jó kiegészítője lett.

barta_agnes_konyhamuveszet.jpg

Montázzsal készítettem hangulatképeket lakberendezéseim illusztrálásához. Így fel tudtam vázolni az elképzelt fényűző, mediterrán hangulatot, ami majd a lakásban érvényesülni fog. A hangulatképek azért is jók, mert a kevésbé értő szemek is tudják értelmezni azokat. Ezért is szokták ezeket a tervezés elején elkészíteni a lakberendezők.

Izgalmas képek tudnak születni montázs használatával. Ezért szeretem ezt a technikát.

barta_agnes_vekerle_telep.jpg

Szólj hozzá

fotó fekete-fehér kontakt lakberendezés montázs cianotípia Dánia Írország Konyhaművészet Vekerle-telep