2020. nov 06.

Pinterest, minden, ami érdekel

írta: Sz. Barta Ágnes
Pinterest, minden, ami érdekel

A Pinterest nagyon jó dolog. Feltöltheted oda a munkáidat és megnézheted másokét is. Ihletet kaphatsz te is mások munkájából és te is inspirálhatsz másokat az alkotásra. Pin-nek hívják a feltöltött képeket. Lehet készíteni táblákat (ezek olyanok, mint a mappák), amiken rendezheted a pin-eket.

pinterest05.jpg

Feltöltheted a saját képeidet és lementheted mások pin-jeit is. Más pin-jéhez feltölthetsz te is képet, amit az ő képe alapján készítettél. A tábláidat, pin-jeidet mások is megtekinthetik, lementhetik. Én elhatárolom egymástól a saját magam által feltöltött pin-eket (a táblák címével és a logómmal), a többiektől mentett pin-jeimtől. A táblákhoz megjegyzést is írhatsz, hogy miről szól, milyen képek vannak benne, miért hoztad létre. Lehet magánszemélyként és üzleti oldalként is használni a Pinterestet. Én az utóbbira használom, ezért ha te magánszemélyként regisztráltál lehet, hogy nem minden funkció fog egyezni az általam bemutatottakkal.

fotok.JPG

Pin létrehozásához a képedet vagy képeidet egyszerűen csak be kell húznod a +-sszal jelölt területre. A plusz jelet nézetektől függően az oldal tetején vagy a táblád alján találhatod. 

pinterest02.jpg

 

Az így előkészített pint szerkesztheted még a véglegesítése előtt. Ha több képet húzol be akkor készíthetsz belőlük kollázst, vagy sorozatot. Ha kiválasztottad, hogy ezek közül melyiket szeretnéd akkor tovább enged a szerkesztésben. Ilyen felületen választhatod ki, hogy melyiket szeretnéd:

pinkeszites01.jpg

Egyébként nem csak képet, hanem videót is lehet feltölteni, ahogy én is teszem az egyik saját táblámba.

Térjünk most vissza a képekre.

A kollázsnál beállíthatod melyik képed mennyire látszódjon. Ezt a képek közötti vonalakra kattintva tudod állítani, húzogatással. Azt pedig, hogy hol helyezkedjen el egy adott kép a pin-en belül úgy tudod változtatni, hogy a bal egérgombbal megfogod azt és áthúzod arra a képre, ahová tenni szeretnéd. Ekkor helyet cserél a két kép egymással.

 kollazs.jpg

A sorozatnál azt döntheted el, hogy melyik legyen a sorozat első eleme, és hogy jöjjenek egymás után a képek. Ezt a kis képes nyilas ikonnal teheted meg, ami megjelenik a kép szélén. Külön megszerkesztheted a sorozat minden képét, de a kép arányoknak egyezniük kell.

Ez a kutyás kép a sorozatom második eleme. sorozat.jpg

A kis ceruza ikonnal szerkesztheted a képet, a kuka ikonnal kidobhatod. A képed mellett -mielőtt a ceruzára nyomsz- megadhatod, hogy mi a kép címe, leírást tudsz róla készíteni és hozzá tudsz adni egy cél-linket. Alul bepipálhatod, hogy a sorozat minden eleméhez ezt a linket használja. Ha nem akarsz vele többet már közzé is teheted, de ha még szerkesztenél rajta, nyomj a kis ceruzára. 

pinkeszites02.jpg


Itt körbevághatod a képed, úgy hogy a kép sarkához viszed az egeret és beljebb húzod. Hogyha elrontottad a "Mégse" gombra kattintva visszavonhatod a változtatásodat. Hogyha a kis szürke csillagra nyomsz feltöltheted a logódat, aláírásodat, amit minden képedre rárakhatsz ezután. Ezek közül egy képre csak egyet tehetsz fel. Ha kiválasztottad valamelyiket az aktuális képedhez, változtathatod a méretét, margóját, a pozícióját, és hogy a hátterében legyen-e színkitöltés.
A kis csillag alatt van egy fekete alapon fehér "A" betű egy négyzetben. Erre az ikonra kattintva írhatsz a képre. Választhatsz néhány betűtípus közül, állíthatod a szöveg pozícióját, margóját, méretét, színét, háttérszínét és igazíthatod balra és középre is. Ha ezekkel elkészültél közzéteheted az új pin-edet.

A tábládat láthatóvá és láthatatlanná is teheted, meghívhatod a barátodat hozzá, hogy közösen szerkesszétek. Megadhatod azt is, hogy mennyire nyúlhat bele szerkesztő társad. A készülő pin-edről biztonsági másolatot is készíthetsz előre, mert sajnos nem lehet minden műveletet visszavonni. Ezzel együtt nagyon felhasználóbarát a felület, mindenhol egyértelműen jelzi, hogy mit, és hogyan csinálhatsz.

pinkeszites03.jpg
A Pinterest oldalam címe: bARTaCreativeStudio. A pin-jeim montázsa alatt van az avatárom és egy kis szöveg rólam.

pinterest03.jpg
Saját pin-jeimet tartalmazó tábláim, amit megtalálhatsz te is az oldalamon:

"https://www.bartacreativestudio.com/" nevű tábla. (Egyébként ez a honlapom címe is). Az alábbi képen olvashatjátok mit tartalmaz ez a tábla.

pinterest01.jpg
Másik saját táblám a "bARTacreativestudio Foto" itt is olvashatjátok a képen, hogy miről szól a táblám.

pinterest07.jpg
A harmadik saját képeimmel teli táblám pedig a "bARTacreativestudio: városképek". Itt főleg épületfotók foglalnak helyet. Olvasd el a képen a táblámról való leírásom. 

pinterest02.jpg
Rengeteg nézőm van naponta, mindenféle országokból, sokan el is mentik a pinjeimet. Ezt az információt az analitikából tudom, amit szintén meg lehet nézni az üzleti oldalon. Nagyon felemelő érzés ezt látni.

pinterest06.jpg
Szeretek pin-t készíteni a varázslójukkal, és mások pin-jeit is szeretem naphosszat nézegetni. Nehéz bezárni az oldalt, kikapcsolni a gépet, ha elkezdem böngészni a pin-eket. Érdekes megfigyelni a divathullámokat. Például ősszel rengetegen raknak fel olyan pin-eket, amiken falevelekből összerakott állatok vannak. Legalábbis, ha ilyen pin-ekre keresel rá. Választhatsz az érdeklődéi körödnek megfelelően. Én például érdeklődök a divat, a rajzolás és a fotózás téma köre iránt, ezért nekem olyan pin-eket mutat. Mentet pin-jeimet "barkács", "horgolás", vagy "projektek, amiket kipróbálnék" című táblákba rendezek. Ismerjétek meg ti is a Pinterestet és szeressetek bele, mint ahogy ezt én tettem anno.

polok.JPG

A fenti poszt megszületését nem támogatta a Pinterest, csak a saját pozitív tapasztalataimat szerettem volna megosztani veletek. 

Szólj hozzá

fotó film kép logó galéria videó festmény kiállítás alkotás grafika szerkesztés gyűjtés analitika illusztráció mentés pin táblák városképek Pinterest bartacreativestudio