2021. ápr 30.

Lapos-, lánc- és száröltés, virágoztasd fel az anyagod!

írta: Sz. Barta Ágnes
Lapos-, lánc- és száröltés, virágoztasd fel az anyagod!

himzeshez01.jpg

Néhány résszel ezelőtt már írtam a keresztszemes hímzésről, most olvassátok el a címben felsorolt hímzésekről a bejegyzésemet. 

A összes fent említett hímzés-fajtához célszerű természetes vászon anyagot választani és szép színű hímzőfonalat. A minta lehet saját tervezésű, vagy mint a képen látszik, kimásolhatjuk egy népművészeti könyvből. A másolás könnyítésére használhatunk pauszpapírt, indigót és grafit ceruzát. 

himzeshez02.jpg

Az így felrajzolt virágok vonalait még célszerű egy kicsit megerősíteni. Ezután a virágok szirmait, leveleit, közepét lapos öltéssel, a virágok szárát száröltéssel, vagy láncöltéssel hímezzük végig. A kalocsai hímzésben sok élénk színű hímző fonalat használnak, a matyó hímzésben sötét alapra kerülnek az élénk színek, de a virágos téma megegyezik. Rengetegféle tájegységnek vannak különféle hímzései, de a fent említett kettő talán a leghíresebb mind közül. Felismerhető stílusuk van még kevésbé hozzáértő számára is.

himzeshez03.jpg

A lapos öltésnél alulról húzzuk át a fonalunkat az anyagon, aztán szépen a szirom széléről elkezdve, laposan és szorosan egymás mellé öltögetünk, mintha csak besatíroznánk a fonalunkkal az anyagot. Itt is és mindegyik hímzésnél fontos, hogy a hátulja is szép legyen a hímzésünknek, hogy a kész terítő ne álljon el annyira az asztaltól a hátán felgyülemlett cérna következtében. Használhatunk színátmenetes cérnákat is. A virágokhoz főleg meleg árnyalatú cérnákat célszerű választani, hogy a zöld levelek mellett szinte vibráljanak a frissességtől a növények. A levelekhez meg választhatunk többféle árnyalatban összeillő zöldeket. Természetesen, ha valaki ibolyát vagy orgonát szeretne hímezni, akkor válasszon megfelelő lila cérnát hozzá. 

A száröltéshez is alulról húzzuk át a szálunkat, ami tetszés szerint csomózott is lehet. Anyukám nem szokott rá csomót tenni, hogy még szebb legyen. Én viszont inkább megcsomózom a szál végét, hogy véletlenül se tudjam kihúzni. A vonal mentén kezdjük a hímzést. Hímzünk az anyagba egy kicsi öltést, aztán mellé kicsit átfedésbe egy ugyan olyan kicsi öltést teszünk és így tovább.

A lánc öltésnél már egy hajszállal nehezebb a dolgunk, mert itt hurkot kell ölteni és aztán visszaölteni a kis hurkunkba és így folytatni. Mindig magunk felé öltsünk vissza, közben a szálunkat a bal nagyujjunkkal fogjuk le. Fontos, hogy egyenletesek legyen az öltések, mert akkor lesz szép a hímzésünk.

himzeshez04.jpg

Gyerekkoromban sokat hímeztem, minden tudásom onnan van még. Elég hosszas volt a fenti hímzést is elkészíteni, és nem is lett profi. Sokszor összecsomósodott a szál, kihúzódott a cérna a tűből, nehéz volt befűzni a cérnát. Ez utóbbi miatt volt, hogy kékkel kezdtem el a levelet hímezni. Szeretem az olyan rajzokat, aminek csak egy része van kidolgozva, de ez az időm rövidsége miatt alakult így. Később még befejezem azért a munkám, és ha szeretnétek csatolom a végeredményt is! Olyan a hímzés, mint a színezés, a vonalban kell maradni, és fejlődik közben a kézügyesség. Öt éves kislányom is készített egy szívet mellettem miközben hímeztem, és egyre ügyesebb lett. Mindenkinek ajánlom a hímzést, akár öt éves kortól is! Remélem meghoztam a kedveteket hozzá!

Ha tetszett a bejegyzés like-old, iratkozz fel új tartalmakért, és ha megteheted támogass engem a Donably-n! Találkozunk jövőhét pénteken. https://www.donably.com/barta-creative-studio

Itt láthatjátok a keresztszemes hímzésről készített videómat.

Ha pedig a divat, a ruhák és a grafika szerelmese vagy, akkor nézd meg direkt Neked készített lejátszási listámat!

Találkozunk jövőhét pénteken! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/httpswwwbartacreativestudiocom/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

Szólj hozzá

technika alkotás ajándék grafika virág ceruza virágok tervezés szines vágás indigó divattervezés pauszpapír lapos öltés lánc öltés szálöltés