2021. máj 28.

5 szuper retró játék papírból

írta: Sz. Barta Ágnes
5 szuper retró játék papírból

Hétvégén itt a gyereknap. Ha más ötleted nincs kapd elő a jól megszokott papír játékokat. Ezekről szól ez a bejegyzés. Mindig beválnak. Egyszerűek és nagyszerűek. Ilyen például a  "Ki, kivel, hol, mikor, hogyan, mit csinál?" játék. Nem lehet megunni. Nagyon vicces. Írtam róla már egyik régi bejegyzésemben, hogy lehet játszani. Itt megtaláljátok a játékszabályt. Addig pedig beszéljenek a képek.

illusztraciojatekkal.jpg

Egy másik szuper játék a "Hajtogatós kiszámolós". Itt kell egy kicsit origamizni a játék kezdete előtt és színezni, de utána már kezdődhet is az önfeledt szórakozás. Videómban megmutatom, hogy készül egy ilyen "csoda". Egy nyomtatólapból el is lehet készíteni minimális kézügyességgel. 

A harmadik felejthetetlen játékom a "Torpedó". Várjatok azt hogy is kell játszani? :) Szükség lesz hozzá 4 pályára: egy-egyen a hajók titkos elhelyezkedése van, kettő pedig a találatok rögzítésére szolgál. Mindkét játékosnak értelemszerűen egy-egy van mindkettőből. A pálya egy 10x10-es négyzet. Ehhez felrajzolunk egy 11 négyzet x 11 négyzetes nagy négyzetet. A felső sorba (a második rubrikától kezdve) beírjuk az A,B,C,D,E,F,G,I,J betűket, a bal első oszlopba (a második sortól lefelé) pedig 1-től 10-ig a számokat. Ezután megbeszélt mennyiségű "hajót" kell elhelyezni a papíron úgy, hogy a játékostárs ne láthassa. "X"-ekkel jelöljük a hajótest darabjait.  A hajóink nem érhetnek össze még átlóban sem. A hajókat alkotó négyzeteknek legalább egy szomszédjuk élével találkozniuk kell. Én 1,2,3,4,5-ös hajókból is 2-2 darabot rajzoltam fel a négyzetemre, ahogy az alsó képen látszik. A játék menete; Egyet te kérdezel és bejelölöd, hogy találtál-e valamit, vagy sem, aztán a társad jön. Például azt mondod Aladár 5-ös. A társad megnézi, hogy van-e hajó az "A" jelű oszlop ötödik sorában. Ha igen azt mondja, hogy "Talált". Ha a hajónak mindegyik részét eltaláltad már, akkor pedig "Talált, süllyedt"-et mond. Ha nincs találat, akkor "Nem talált"-at mond. Aki előbb megtalálja és elsüllyeszti az összes hajót az nyer.


img_1106.JPG

Az "Ország város" is jó játék, mert játék közben még fejleszted is magad. A papírodat meg kell vonalazni, de lehet vonalas lapon is játszani, úgy még egyszerűbb. A felső sorba fel kell írni, hogy Ország, Város, Fiú, Lány, Növény, Állat, Híres ember. Természetesen még egyebeket is fel lehet venni, ha elfér a papíron. Valaki magába mondja az ABC-t a másik véletlenszerűen leállítja. Amelyik betűnél megáll a társad azzal a kezdőbetűvel kell írni országot, várost stb. Ha valaki kész akkor a többiek is megállnak az írással. Az elsőnek kész felolvassa az ő szavait, azért a szóért lehet pontot kapni, ami jó és egyedül csak te írtad fel. Hogyha pl. egy várost többen is felírnak nem ér pontot. Valahova felírhatod a pontjaidat (akár a táblázat egy erre a célra szolgáló oszlopába) és folytatódhat is a játék. Ezután egy másik játékos mondja magában az ABC-t és így tovább... Alul láthatod, én hogy csináltam.

img_1098.JPG

Az ötödik játék, ami nagyon jó retró élvezettel szolgál a "Tulipánból kiskirály". Ehhez egy papírt kell hajtogatni egy-egy kis rajzot rátenni és kész is. Egy fél nyomtatólapot két oldalról középre behajtasz. A lapra ahol összeér a két oldal rajzolsz egy tulipánt, úgy hogy amikor kinyitod a papírod, a felső része egy kis korona legyen. A kis korona alá, a papírod belső alsó részére, a korona kiegészítéseként rajzolsz egy arcot. Ezután becsukod alul a lapodat, felül kinyitod a koronát, és a papírodra belülre-felülre, az alsó kis félkör kiegészítéseként rajzolsz egy manósapkát. Ezután bátran kiszínezheted a tulipánt, a koronát, a manósapkát, és az arcot is. Kész is. Csukd be és kezdheted is a mesét. -Egyszer volt egy tulipán.- Ezután nyisd ki az alsó ablakot. És folytasd -Belőle egy kiskirály.-  Aztán nyisd ki mindkét oldalt. -Kiskirályból Jancsika.- Ezután csukd be az alsó ablakot. -Jancsikából paprika.- Remélem tetszett a mese! Alább láthatod erről készített videómat is.

Ha tetszett a bejegyzés like-old, iratkozz fel új tartalmakért, és ha megteheted támogass engem a Donably-n!  https://www.donably.com/barta-creative-studio

Találkozunk jövőhét pénteken! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

Ha érdekelnek egyéb játékok, vagy gyerekekkel készíthető alkotás videók, akkor nézd meg "Alkotás gyerekekkel" című lejátszási listámat. 

Szólj hozzá

játék rajz grafika írás számok papír tulipán hajó torpedó betűk kiskirály kiszámoló ki? kivel? hol? mikor? hogyan? mit csinál? négyzethálós papír