2020. júl 03.

Illusztráció, vele illusztris dolgok születhetnek

írta: Sz. Barta Ágnes
Illusztráció, vele illusztris dolgok születhetnek

Az illusztráció nyomtatott szöveg szemléltetését, kiegészítését szolgáló kép, rajz, fénykép, ábra. A mai jelentésében a 19. század közepe óta használják.

A művészi illusztráció az egyszerű szemléltetésen túllépve, új művészi élmény hozzáadásával a szöveg megértéséhez, átéléséhez segíti az olvasót. A középkori kódexek illusztrációit illuminációnak hívják. Elterjedése a könyvnyomtatással vált széles körűvé. Technikáját kezdetben a fametszetben, később a rézmetszetben és litográfiában lelhetjük fel. Rendkívüli nagy szerepe van a szöveghez illeszkedő illusztrációknak akár egy könyvben, akár egy folyóiratban, továbbá a betűtípus megválasztásának, tudta és élt is ezzel Misztótfalusi Kis Miklós, Kner Imre, Lengyel Lajos, stb. Ez már a könyvművészet nagy témakörét érinti, melyre nézve napjaink tömegtermelése negatív hatást gyakorol. A 20. században nagy népszerűségnek örvendett a képregény, ezek esetében az illusztráción volt a hangsúly, szöveg csak a képek alá került, mintegy kommentálta azokat.

A magyarországi könyv- és lapillusztrálás több évszázados hagyományainak megőrzése és továbbépítése céljából 1994-ben megalakult a Magyar Könyvillusztrátorok Társasága. E társaság művészettörténész tagjai foglalkoznak a magyar könyvillusztráció történetével.

A Wikipédiából idéztem.

Ezt a képet egy régi honlapomnál használtam 2010 körül.

vetitogepeskep04.jpg

Nagyon szeretek illusztrációkat készíteni. A jó illusztráció barátságosabbá teszi a hosszabb szöveget is, amit így az ember szívesebben olvas, és egyből megérti miről is lesz szó, miről fog olvasni. Különösen fontos gyerekkönyvben, hogy beindítsa a gyerekek képzeletét és szakkönyvben, hogy segítsen például valaminek az összeszerelésében.

Portfóliómhoz terveztem ikonokat, hogy a nyomtatott kis füzetben elváljanak egymástól a különböző technikával megalkotott képeimről szóló fejezetek. Ezeket az ikonokat később honlapomon is használtam.

bejegyzeshez.jpg

Ez az illusztráció egy ismert játék alapján készült, amit gyerekkoromban rengeteget játszottam. A játékhoz egy papírlapra egymás alá írtunk kérdéseket: "ki?, kivel?, hol? mikor?, hogyan?, mit csinál?" Ezután behajtottuk legyező alakba, hogy mindenki egyszerre csak egyet lásson. Az első ember válaszolt az első kérdésre, hogy "ki?". Pl.: Madonna. Behajtotta a lapot és átadta a következő embernek. A következő csak azt látta, hogy "kivel?". Ő mondjuk azt írta, hogy Michael Jackson-nal. És így tovább. Ha csak ketten játszottunk sűrűbben került hozzánk vissza a lap. Ha minden kérdésre lett válasz, akkor kinyitottuk a lapot és valaki hangosan felolvasta, hogy ki? kivel? mit csinál?". Általában nagyon vicces volt. Pláne, ha mi, vagy valamilyen ismerősünk neve is szerepelt a papíron. Egy ilyen játékot illusztráltam tűzzománccal. Érdekes technikát választottam hozzá ugyan, mert a tűzzománc egy hosszas, precizitást igénylő komoly technika, míg a szöveg, amit vele illusztráltam, "csak" egy gyerekjáték. Fekete-fehérben készítettem el a művet, ami egy pici bolygót ábrázol, egy hozzá képest hatalmas, kapáló férfival.

tuzzomancillustraciobetuvel.jpg

Vicceket is készítettem kis képi illusztrációval. Saját vicceimet és néhány kép nélküli régi viccet felhasználva. Sűrűn találok ki favicceket, hozzátartozóim nagy örömére. :) Ezeket néha a Facebook oldalamon, vagy az Instagramon is megosztom.

Rengeteg könyv illusztrációt is készítettem rajzos, festős, karcolós, levélragasztós, aranyfüstös és egyéb technikákkal. Főleg saját gyerekeimnek, néha ajándéknak készültek ezek a művek. Sűrűn lapozgatják gyerkőceink, és a megajándékozottak is örömmel fogadják őket.

Szívesen vásárolok szép illusztrációjú könyveket és kedves figurákkal, szép képekkel díszített tárgyakat. Te is szereted a képregényt, a képeskönyveket és a szép illusztrációkat? Írd meg kommentben, hogy neked melyik illusztrált könyv tetszik a legjobban!

nyuszis_kepregeny_01.jpg

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Szólj hozzá

kép könyv vicc rajz festmény grafika ikon honlap fekete-fehér illusztráció tervezés gyerekjáték portfólió tűzzománc Facebook Instagram aranyfüst ki? kivel? hol? mikor? hogyan? mit csinál?