2021. nov 19.

Nem kertelek, hanem a kertbe készítek tárgyakat 1.

írta: Sz. Barta Ágnes
Nem kertelek, hanem a kertbe készítek tárgyakat 1.

Kényelem és praktikum

Használt fából annyi mindent lehet készíteni, hogy csak na. Férjemmel együtt rengeteg tárgyat alkottunk már olyan lécekből, amit más már kidobott, vagy eltüzelt volna. Kaptunk leszedett kerítés léceket, raklapot, hdf lapokat, építkezésről maradt építési fát is. Egy gyönyörű házat bontottak le a 14. kerületben és meghirdették, hogy el lehet vinni a fákat. Csodaszép vörös fenyő léceket kaptunk így. A kedvenc fatelepünkön pedig időről-időre dobnak be fantasztikus fadarabokat a "turkálóba", ahonnan jóval olcsóbban el lehet vinni a nagyobb rendelésekből megmaradt, akár kiváló minőségű drága termófát is. Ilyen gyűjtésből származik például a fürdőszobai lépcsőnk. Maradt is még belőle, ezért talán még pohártartót is készíthetünk majd a darabokból a fürdőkádra, és/vagy a fürdőszoba szekrény is kijön belőle a mosdó alá. 

Az időjárás sújtotta elázott fából viszont szerencsésebb inkább kültéri tárgyakat készíteni. Ezek kevésbé baj, ha szuvasak, vagy hasonló. Különösen, ha nem kell sok súlyt tartaniuk. Így jártunk el, amikor kiskocsit akartunk készíteni. Egy elromlott babakocsi és egy elázott rekesz pont a segítségünkre volt.

kocsi.JPG

A kinti műhelyasztal alá készült fából egy talpazat. Összeraktuk, úgy hogy a lécek a lehető legjobban passzoljanak egymáshoz, ne legyenek köztük hatalmas rések. Ugye az eső áztatta régi fák között előfordul hajlott fa bőven, úgy kell őket felhasználni, hogy ez ne zavarjon minket. 

talapzat.JPG

Ez a fellépő, lépcső is hasonló fákból készült. Mivel nem hosszú lépcső, és amit tartania kell bőven megtartja, ezért jöhetett létre ilyen régi anyagból. Az udvaron használjuk.

fellepo.JPG

Ez a kerti asztalka egy babakád-tartóból és néhány kiszolgált lécből jött létre. A tetejét anno megcsiszoltuk, de az idő vasfoga azt sem kímélte. Rusztikus asztalkánkat azért nagyon szeretjük, nyársaláskor az italos üvegeket, szörpös kancsókat tartjuk rajta.

asztal.JPG

Időről-időre megújul a hintaágyunk, ami már vagy tíz éve kapott a háttámlájára és az ülésére fa borítást. A kert egyik legfontosabb eszköze azóta is ez a régies külsejű nagy részben fa bútor.

hintaagy.JPG

És még van bőven, amit régen készítettünk, de már nagyon felújításért kiállt. Legalább marad valami 2022-re is! :)

felujjitando.jpg

Mára elég is ennyi. Még bőven van bemutatni valóm ezzel a témával kapcsolatban. Ha érdekel, találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Itt megnézheted a második részt!

Szólj hozzá

asztal kisház tervezés lépcső virágtartó barkácsolás szárító hintaágy kiskocsi talpazat