2023. nov 10.

4 állat, ami nélkül nem lenne igazi a Karácsony

írta: Sz. Barta Ágnes
4 állat, ami nélkül nem lenne igazi a Karácsony

Az állatok részei az életünknek, így, vagy úgy. Nekem speciel nyulam van itthon, de akinek nincs állata az is évszakról-évszakra más-más állatokkal találkozik az utcán, a parkban, a médiában, vagy a boltok polcain. 

Decemberben már egy csomó állat elköltözött valami melegebb vidékre, vagy téli álmot alszik, esetleg valamelyik állat ebben az időben látogat pont hazánkba. 

Rénszarvas 

Igaz a rénszarvas nem látogat el hozzánk. Élőben itthon legfeljebb az állatkertben látjuk, de annál többet fordul elő az utcákon a boltok kínálatában rénszarvas mintájú holmik formájában. Ugye Tálapó szánját is rénszarvasok húzzák? Tudod a nevüket? Üstökös, Íjas, Csillag,Táncos, Pompás, Villám, Táltos és Ágas.

renszarvas01.jpg

Én is összegyűjtöttem ezekről a csodás állatokról néhány érdekességet.

renszarvas02-re.jpg

Te tudtad ez róluk?

renszarvas0x-re.jpg

Vagy ezt?

renszarvas0x01-re.jpg

Nem csak szép, nagyon izgalmas állatok is ők.

renszarvas0x02.jpg

Készítettem rénszarvas mintával pólót, zsákot. Egyik kedvenc mintáim közé tartoznak ezek az agancsos jószágokról készült nyomatok. Azért is szeretem, mert az egyik legkezesbárányabb minta a szitamintáim közül. ;) Ez azt jelenti, hogy nagyon könnyű lenyomtatni, mert nagy szövegekből és egyszerű vonalakból áll.

Jegesmedve

A második kihagyhatatlan állat a sorban a jegesmedve. Ő szintén nem idevalósi, de a tél az otthona, és amikor nálunk is zúzmarás az idő, akkor neki is helye van a pólóinkon és használati tárgyainkon.

Hófehér elegáns bundája, zömök külseje magával ragadó.

A jegesmedve orra nagyon különleges. Más medvéktől eltérően, a jegesmedvének hosszított pofája van, így az orra tökéletesen alkalmazkodott a dermesztő hideghez. A medve orrán át beszívott levegő ugyanis felmelegszik, mielőtt a tüdőbe érne. Ezenkívül a zsákmány szagát akár egy kilométer távolságból is megérzi, még a jég alatt is.

Érdekes tény még, hogy a hiedelmekkel és a bájos reklámfilmekkel ellentétben a jegesmedve nem találkozott még pingvinnel. Jegesmedvék csak az Északi-Sarkkörön élnek, míg a pingvinek az Antarktisz vidékén.

Nem érdemes tőle a vízbe sem menekülni, mert élete nagy részét úszással tölti és nagyon jó benne!

jegesmedve01.JPG

A fenti jegesmedvés mintámat hamarosan láthatjátok majd gravírozott holmijaimon is.

Egy természetfilmből pedig azt tudtam meg róla, hogy úgy vadászik, hogy jégtáblának álcázza magát. Hát ez nagyon édes. Ki ne szeretne hozzábújni és megölelni a nagy bundáját, ha ez nem lenne ennyire veszélyes?

Fóka

A fóka nagyon kedves, intelligens és játékos állat. Az állatkertekben szívesen fellép, igényli, hogy játszanak vele.

A Budapesti Állat-és Növénykertben olvastam, hogy a végtagjai módosultak. Hogyha jobban megnézed látszik olyan, mintha kis ujjacskák lennének összenőve neki, még köröm is van a végén.

Az úszólábúak szeme a víz alatti látáshoz alkalmazkodott, ezért a szárazon csak a közeli tárgyakat látják élesen. Víz alatt viszont élesen látnak, és kevés fényben is sok részletet képesek megkülönböztetni. Az még nem egyértelműen tisztázott, hogy a fókáknak van-e színlátásuk.

A fókáknak elég jó szaglásuk van. Társas életükben nagy jelentősége van egymás megszaglásának.

Engem is megihletett ez az állat, és amikor az állatkertben voltunk a kislányommal készítettem róla néhány rajzot. Nem sokkal később fókás szitamintám is elkészült. Valami zsákon, pólón látható lesz hamarosan.

fokak01.jpg

Pingvin

A pingvinek is nagyon megnyerő figurák, ahogy tipegnek-topognak frakkhoz hasonló színű és mintájú tollazatukban.Sajátos szinösszeállításuk a vízben jól álcázza őket: alulról a halak a víz felszínéhez hasonlónak látják fehér hasukat, fekete hátuk pedig a tengerfenék színébe olvad be, így a felettük úszó ragadozók kevésbé veszik észre őket.

Jeges felszíneken hasra fekszenek, és magukat a szárnyukkal hajtva csúsznak. Úgy úsznak, mintha csak repülnének a víz alatt.

A nagy hidegben összeállnak szorosan egy tömött körben. Így tartják melegen magukat. Viszont folyamatos mozgásban vannak, mert a kör közepén nagyon meleg van, a szélén meg nagyon hideg. Hogy váltják a helyüket mindenki sorra kerül itt is ott is. Szerintem ez nagyon bájos.

Őket is lerajzoltam és ők is láthatóak lesznek majd hamarosan valamelyik termékemen.

pingvin01.png

Ha tetszett a bejegyzés like-old, oszd meg, mentsd el a kedvencekbe, írj kommentet!

Két hét múlva találkozunk! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhatsz! Kövess, és elsőként értesülsz az új tartalmakról! Szia! 

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

https://www.tiktok.com/@bartacreativestudio

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

ha rendelnél az általam készített kézműves termékekből

https://erdeibazar.hu/sellers/barta-creative-studio/products

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Ha téli állatos videóra vágysz nézd meg ezt a videómat!

 

Szólj hozzá

kép rajz képek technika jegesmedve pingvin állatok fóka rénszarvas Karácsony Karácsonyra