2019. sze 20.

Lakberendezés, egy lakályos lakásban lakáshoz 2.rész

írta: Sz. Barta Ágnes
Lakberendezés, egy lakályos lakásban lakáshoz 2.rész

Ha még nem olvastad volna, az első részt itt találod.

img_0084.JPG

A gyerekszoba rengeteget alakult hat év alatt. Egy gyerekkel érkeztünk ebbe a szinte teljesen üres lakásba. Csak a gyerekszobában, és az előtérben volt egy-egy gardrób szekrény, és a konyhában egy konyhabútor. Ezért könnyen tudtuk a saját szájízünk szerint alakítani, mind a falak színét, mind a berendezést. A gyerekszobában kezdetben egy ágy volt. Az állatos motívumok visszatérően jelentek meg a szobában. A szafaris falfestésen kívül, állatmintás volt a pelenkázó szekrény, aminek az ajtajára családfát készítettünk fényképekből. A szobába került még egy, a férjem által nekem készített hintaló is, és egy hintaszék, aminek én varrtam a párnáját. Ez volt a szoba szoptatós, pihenős részlege, amíg kicsi baba volt a lakásban. Vízilovas szőnyeg került a padlóra, ami később még egy padlószőnyeggel is kiegészült, mert nagyon hűvös volt a parketta. Ez a szoba érte meg később a legtöbb változást, hiszen három éves közökkel született még két gyermekünk. Hogy kényelmesen elférjenek többen is emeletes ágyat építettünk, aminek a lépcsője zoknis szekrény is volt egyben. Erre is állatmintát festettem. Világítófestékkel állatok kerültek később az emeletes ágy felső részére és a zoknis szekrény oldalára. Hogy ne legyen tábori hatása a szobának, az alsó ágyat a felsőre merőlegesen helyeztük el. Készítettünk könyvespolcot is a gyerekkönyveknek, ami a lépcső hátához, a felső ágy alá került. A játékok pedig kaptak egy jópofa játéktárolót, amit szintén férjemmel együtt alkottunk meg. OSB lapból készült az alapja, amit lefestettünk fehérre. Két fiókdoboz volt egymás mellett, amit ki lehetett húzni. Olyan erős volt, hogy a gyerekek is beleülhettek. Ha beleült az egyik, a másikuk a fiókokra aplikált kerekek segítségével elhúzhatta. A húzásban a fiókokat díszítő kötelek segítettek, amiknek a végét díszítő csomóval zártuk le. A játéktároló váza kis lócaként is funkcionált. Huzata megegyezett a nappali ülőgarnitúra általam választott huzatával.

img_5349.JPG

A nappaliban a világosbarna szín volt az uralkodó. Mellette még a királykék, ciánkék szín foglalt helyet a szőnyeg színében és a falakon lévő bekeretezett cianotípiákban (régi fotográfiai eljárásokkal készült képekben). Egy szép régi kanapét, és a hozzá tartozó foteleket szép barna huzattal újítottunk fel. Ebben férjem anyukája segített. Saját készítésű dohányzóasztal került a kanapé elé. A másik oldalra saját készítésű étkezőasztal került. Lábai lépcsőkorlát elemekből készültek. A dohányzóasztal végébe egy kis méretű rajz asztal került, amit a gyerekek is könnyen felértek, az általunk tervezett és készített sámlikról. Raktunk később egy polcot a falra, amin rajta hagytuk a háncsrészt mielőtt lelakkoztuk. Ezzel a természetet még jobban behoztuk a lakásba. Ilyen polc került a gyerekszobába is. A nappali falán egy kitűzőtábla volt a fontos események megjegyzése érdekében, amit boros dugókból hoztam létre. A dugókat HDF lapra ragasztottam, ami erős, de nem túl nehéz. Ez fontos volt, mert a tábla A3-mas nagyságú tele dugókkal. A tábla két oldalán fára festett képeim lógtak. Témájuk Anyukám kertjének részletei. Jó érzés volt ránézni ezekre a képekre, mert a régi házunkra és a kertre emlékeztetett, visszaidézte a múltat számomra.

img_4757.JPG

A hálószoba csíkos fala elég meghatározó volt és a nagy ágy majdnem elfoglalta az egész szobát. Az ágyra egy ezüstös szálakkal átszőtt szolidabb barna árnyalatú ágytakaró került. Ezt férjem anyukája varrta. A falra az egyik barátnőm által megalkotott montázst tettünk. A lány, aki velem együtt járt fotószakra, a képeket az esküvői fotóinkból válogatta. A szoba többi része sokat változott a hat év folyamán. Volt, hogy babaágy volt ott pelenkázóval és hintaszékkel, volt hogy kanapé, amin meg lehetett pihenni.

img_0071.JPG

Én választottam a függönyanyagokat és férjem anyukája varrta meg azokat. Gyönyörű tejeskávé színt választottam a nappali és a háló sötétítő függönyéül. Alá világos aranybarna áttetsző függöny került. Mindkét függöny selyem fényben csillogott. A gyerekszobába csodaszép zöldes sárgásan fénylő függönyanyag került sötétítőnek, mögé pedig halványsárga áttetsző függönyt tettünk.

Az egész lakást az állatmintás bútorok, képek, minták fogták össze. Ez tette játékossá, vidámmá, természetközelivé számunkra. Néhány örökölt, hozott bútor kivételével lényegében minden bútorát a lakásnak a férjemmel együtt készítettük el. Három gyerekünk lett végezetül és így már máshogy kellett beosztani a tereinket, mivel a tér nem nőtt. Ügyesebben kellett elrendezni a holmijainkat, hogy így is minden és mindenki elférjen.

osszerakott01.png
Szólj hozzá

lakás függöny bútor lakberendezés festés falak festék textil gyerekszoba bútorok hálószoba varrás nappali barkácsolás lakályos Lakberendezés