2021. jan 22.

5+1 trükk, a fotólaborban

írta: Sz. Barta Ágnes
5+1 trükk, a fotólaborban

Sűrűn volt, hogy hibáztam nagyítás közben, és ezek a hibák olykor rávilágítottak valami olyasmire, ami nagyon érdekes volt. Ezután direkt úgy csináltam, hogy olyan érdekes képeket kaphassak. Próbálkoztam letakarással, bemozgatással, torzítással, kontaktolással is többek között. 

Takarással készült a Világjáró önarcképem is, amiről már régebben írtam.

 

Torzítással készült például a Várostorzó sorozatom.

Kontakt eljárással pedig az esküvői divatrajzaim a Régen és most, illetve a Konyhaművészet című sorozatom.

Volt, hogy használtam olvasó nagyítót a képek exponálásakor. Érdekes eredményt hozott.

nagyitos.JPG

Kísérleteztem a hívóval és a fixírrel is. Hívóval úgy, hogy beletettem a kezemet a hívóba, és a hívós kezemet rövid ideig rányomtam a papírra. Ezután felkapcsoltam a villanyt. A hívós részen besötétedett a papír, így a kézlenyomatom sötét lett, míg a háttér világos. Lemostam és fixáltam.

A fixírrel úgy csináltam, hogy a fixírbe mártott kezemet nyomtam a papírra. Ezután felkapcsoltam a villanyt, ezzel exponálva a papírt. Ezután hívóba raktam a azt, és megvártam, hogy a háttér besötétüljön. Végül lemostam és fixáltam a képet. Így a kézlenyomatom lett világos, míg a háttér sötét.

Készítettem szépia képeket is. Hagyományos módon, hagyományos vegyszerekkel. Ehhez fekete-fehér képekre van szükség. Érdemes kicsit sötét fekete-fehér képeket választani hozzá, mert az eljárás végére világosabb lesz a kép tónusa. Én nagyon sok ilyen sötét képpel rendelkeztem. A szépia készítés folyamata nagyon izgalmas, mert a halványítófürdőben egy kis időre teljesen eltűnik a fotónk. A műveletek végén egy barnás-sárgás képpel találjuk szembe magunkat. A vegyszereknek egyébként klotyó szaguk van. 

szepia04.jpg

Próbálkoztunk barátnőmmel teával is barnítani képeket. Ennek a módszernek az az előnye, hogy nagyon kellemes illata van. Itt a fekete-fehér kép mellé a langyos vízbe teafiltert teszünk. Hátránya, hogy a fehér is besárgul a képen, nem csak a fekete. Így szép, kiegyensúlyozott, barna árnyalatos fotó helyett, kontraszt nélkülibb képet kapunk. A szépiázást nem szükséges a sötétkamrában végezni labor világítás mellett, mert a folyamat nem érzékeny a fényre.  

És íme itt van a teafilteres szépia képünk. A tea igazán csak egy enyhe rózsaszínes árnyalatot adott a képnek.

teafilteres_szepia.jpg

Jó játék a fotóelőhívás akkor is, ha mi készítjük a fotóemulziót, és mi kenjük fel textilre, papírra vagy fára, mint ahogy én tettem a cianotípiával. Készíthetünk saját negatívot fóliára, de volt, hogy egy besült negatívot dolgoztam meg: rajzoltam rá, belekarcoltam stb. 

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Ebben a videómban pedig néhány képemet nézhetitek meg.

Szólj hozzá

fotó kép kísérlet technika kiállítás alkotás inspiráció fekete-fehér kontakt élmény fotók papír felvétel tervezés negatív szépia textil fényképek kompozíció előhívás önarckép eljárás nászajándék menyasszonyi ruha portfólió divattervezés divatrajz nagyítás hívó merített papír sötétkamra fotópapír fixálás fényérzékeny fekete-fehér film nagyítógép fixír levilágítás fekete-fehér fotó divattervezéshez