2022. okt 28.

Kulisszatitkok

írta: Sz. Barta Ágnes
Kulisszatitkok

Ez a 200. bejegyzésem. Ünneplésképpen egy kicsit extrább kiadással jelentkezem.

200_blog_bejegyzes.jpg

Grafikusként és videósként dolgozom az év nagy részében. Milyen programokkal dolgozom? Milyen az asztalom? Milyen könyveket szeretek? Kik és mik azok és amik inspirálnak engem? Ezekre a kérdésekre is választ kapsz, ha tovább olvasol.

rolam04.JPG

Linuxos gépen dolgozom. A Kdnlive, Fusion, Kazam, Pencil2D, Audacity, Gimp, gTumb, Inkscape, Krita, Darktable a kedvenc offline programjaim. Online programok közül Canva-t és a Pixiz-t használom, de csak indokolt esetekben. Ugyanis ezeknél nagyon kell figyelni, hogy mire használjuk őket. Ingyenesen leginkább csak otthoni használatra ajánlott, de akkor is érdemes figyelni rá, milyen képeket töltesz fel a netre. 

Az asztalom sokszor rendezetlen, mert ezer dolgot csinálok egyszerre. Papírok, jegyzetlapok, ceruzák, tollak, naptár, vonalas és mobil telefon kapnak rajta helyet. A két monitorom a falra van szerelve, hogy jobban elférjek az asztalon a papírjaimmal, és a képernyőkön az ezer elindított programmal és megnyitott internetes oldalfüleimmel. A Chrome-omon tényleg ezer lap van nyitva. Jó-jó csak 100-110. Kapom is érte a savat a házi rendszergazdámtól. :) Ő a férjem, aki segít megteremteni a tárgyi feltételeket a zavartalan munkámhoz. Apró kulisszatitok morzsákat szórok el Pinterest, Facebook, Instagram oldalaimon, és a YouTube csatornámon is időről-időre. A blogomban nem egyszer volt, csak innen megtekinthető, nem nyilvános videó. Mint például ez

A Funny Logic-kal közösen törjük a fejünket játékokon, mint például az Álom-mentőakció – Unikornis kaland, vagy a Az elszabadult ménes – Lovas kaland. Hogy ezek a játékok összejöhessenek, a munkatársammal interneten és telefonon keresztül beszélgetünk, vagy a 14. kerületben találkozgatunk személyesen egy, az Örs vezér teréhez közeli kávézóban. Eddigi találkozásaink folyamán elfogyasztottunk több liter teát, és üdítőt, megettünk több kiló torta szeletet és pogácsát. Azt hiszem meglett az eredménye, ha a közös játékainkra nézek. :)

kincskeresos_jatekaim.jpg

Hétvégén időnként kézműves vásárokra járok eladni azokat a tárgyaimat, amiket azokon a hétvégéken készítek, amikor nem vagyok vásárokon. :) Ilyenek például férjemmel készített fa holmijaink, vagy szitázott termékeink.

Ezen a hétvégén a Kiskertpiac vásárára a Madhouse-ba viszem varrott szitázott zsákjaimat, batikolt-szitázott pólóimat, fából és kagylóból készített ékszereimet. A vásár az Anker köz 1-3-ban lesz vasárnap 10.00-16.00 óráig. Remélem sokatokkal találkozom majd!

kezmuves_termekeim.jpg

A kedvenc könyveim a szakkönyveimből, hőn szeretett mesekönyveimből, és a biológiával foglalkozó könyveimből tevődnek össze. Ezekből inspirálódok. Szakkönyvként fotós, videós, divattervezős, grafikus, animációs, művészettörténetes, népművészeti könyvekről van itt szó főleg, amit eddigi életem folyamán gyűjtögettem össze. Ezekről készítettem nektek néhány fotót a teljesség igénye nélkül. Imádom a kihajthatós, tapogatós, 3D-s, világítós és egyéb képességekkel bíró könyveket. Kedvenc illusztrátoraim: Sajdik Ferenc, aki nemrégiben egy könyvfesztiválon dedikálta nekem a könyvét, Réber László, Reich Károly. A fiatalabb illusztrátorok közül Agócs Írisz, Paulovkin Boglárka, a külföldiek közül pedig Vlagyimir Szutyejev, Zdeněk Miler. A kedvenc íróim pedig Csukás István, akitől szintén van aláírásom, Janikovszky Éva, Bálint Ágnes, Vlagyimir Szutyejev, Zdeněk Miler, a fiatalabbak közül pedig Varró Dániel és Várszegi Adél.

Ha ez a töltődés kevésnek bizonyul, kimegyek a természetbe sétálni, például egy jó kis tanösvényre, arborétumba, botanikuskertbe. Biciklivel is szívesen megteszek kilométereket, hogy a szabad levegőn lehessek. Elmegyek egy jó kiállításra például az óbudai Vasarelly-re, vagy az Aquincumi Múzeumba. Megnézek egy jó filmkritikát kedvenc youtubereimtől: Szirmai Gergelytől (Hollywood News Agency), vagy Kenny-től (Retro Shock!). Harmadik kedvenc youtuberem nem filmkritikus, ő a Zállatorvos, akinek sajnos mostanában már nem nagyon jelenik meg videója, de Instagram-on azért képregényeket szokott feltölteni. 

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk vasárnap a vásáron személyesen, vagy jövőhét péntek 11 órakor. Egy rendhagyó résszel jelentkezek majd, aminek a formátuma, ha beválik lehet, hogy marad egy ideig! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 Ha a pólóimról szeretnél részletesebben hallani, nézd meg alábbi videóimat!

 Ha pedig egyéb munkáimba is betekintenél, akkor ez a videó a neked való!

Szólj hozzá

fotó ajánló film animáció könyvajánló illusztráció kulisszatitkok Kulisszatitkok grafikai program