2020. feb 28.

Figuratervek, figuráztam mégsem néptáncoltam

írta: Sz. Barta Ágnes
Figuratervek, figuráztam mégsem néptáncoltam

Jó néhány animációs filmet készítettem már életem folyamán. A filmek megtervezéséhez hozzá tartozik, hogy megalkossuk a figuraterveket is, a film szereplőiről. A karaktereknek kifejezőknek kell lenniük, különlegeseknek, szerethetőknek, vagy éppen félelmeteseknek attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni velük. Fontos, hogy a néző azonosulni tudjon a főszereplővel, hogy a film végéig szurkoljon neki a feladatai megoldása során. Illenie kell a szereplőnek az adott szerephez. Például egy törpe kicsi legyen, egy királylány általában szép stb. Figyelni kell arra is, hogy milyen lesz a film színvilága. Egy fekete-fehér filmhez például nem illeszkedik egy pillangó, egy színes virág, vagy egy katicabogár, jobb választás egy bárány, vagy egy medve. A szereplők egy filmen belül markánsan térjenek el egymástól, hogy könnyen tudja azonosítani őket a néző.

Különböző technikájú filmek vannak a rajzfilmtől kezdve a papírkivágóson át a számítógépes animációig. Célszerű a technikához igazítani a figuránkat.

Például én a gyurmaanimációmhoz a "Barát, Feleség, Anya" címűhöz egyszerű karaktereket terveztem, gömbölyded formákkal, kerülve a slank alakokat. Ebben a technikában könnyen tudnak változni a szereplők, óvatosan kell kezelni őket.

A "Felvétel" című papírkivágós filmemhez a szereplőket nagy fejűre terveztem. Színes újságokból vágtam ki őket és figyelemfelkeltően pakoltam össze a testrészeiket. A "Videós" karakteréről linómetszetet is készítettem előzetesen.

figuraterv02_kicsi.JPG

figuraterv_kicsi.JPG

felvetel_c_film_karakter.jpg

A "Labda" című festményanimációs filmemben a karaktereket, helyszíneket, filmjeleneteket először rézkarcban, akvatintában terveztem meg. Utána kaptak színt kartonpapírra festve a kész karakterek.

labda_figuraterv01.jpg

A "Három fiú és egy bárány" című festményanimációmban az alakokat papírra festettem meg monokrómban, ezeket a festményeket használtam aztán a storyboard-hoz is.

festmenyanim1_karakter.jpg

Terveztem még saját szórakozásra Gépembert, Szélembert, Vonatembert, Épületembert, Vízembert. Ezekhez nem készült film pedig jó karakterei lehetnének egy-egy képregénynek.

figuraterv03.JPG

figuraterv07.JPG

figuraterv05.JPG

figuraterv06.JPG

figuraterv04.JPG

Megnézhetitek erről készült filmemet is!

Szólj hozzá

film animáció figura tervezés karakter gépember figuraterv vízember Labda Felvétel karakterterv barát feleség anya Három fiú és egy bárány vonatember épületember szélember