2020. feb 28.

Figuratervek, figuráztam mégsem néptáncoltam

írta: Sz. Barta Ágnes
Figuratervek, figuráztam mégsem néptáncoltam

Jó néhány animációs filmet készítettem már életem folyamán. A filmek megtervezéséhez hozzá tartozik, hogy megalkossuk a figuraterveket is, a film szereplőiről. A karaktereknek kifejezőknek kell lenniük, különlegeseknek, szerethetőknek, vagy éppen félelmeteseknek attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni velük. Fontos, hogy a néző azonosulni tudjon a főszereplővel, hogy a film végéig szurkoljon neki a feladatai megoldása során. Illenie kell a szereplőnek az adott szerephez. Például egy törpe kicsi legyen, egy királylány általában szép stb. Figyelni kell arra is, hogy milyen lesz a film színvilága. Egy fekete-fehér filmhez például nem illeszkedik egy pillangó, egy színes virág, vagy egy katicabogár, jobb választás egy bárány, vagy egy medve. A szereplők egy filmen belül markánsan térjenek el egymástól, hogy könnyen tudja azonosítani őket a néző.

Különböző technikájú filmek vannak a rajzfilmtől kezdve a papírkivágóson át a számítógépes animációig. Célszerű a technikához igazítani a figuránkat.

Például én a gyurmaanimációmhoz a "Barát, Feleség, Anya" címűhöz egyszerű karaktereket terveztem, gömbölyded formákkal, kerülve a slank alakokat. Ebben a technikában könnyen tudnak változni a szereplők, óvatosan kell kezelni őket.

A "Felvétel" című papírkivágós filmemhez a szereplőket nagy fejűre terveztem. Színes újságokból vágtam ki őket és figyelemfelkeltően pakoltam össze a testrészeiket. A "Videós" karakteréről linómetszetet is készítettem előzetesen.

figuraterv02_kicsi.JPG

figuraterv_kicsi.JPG

felvetel_c_film_karakter.jpg

A "Labda" című festményanimációs filmemben a karaktereket, helyszíneket, filmjeleneteket először rézkarcban, akvatintában terveztem meg. Utána kaptak színt kartonpapírra festve a kész karakterek.

labda_figuraterv01.jpg

A "Három fiú és egy bárány" című festményanimációmban az alakokat papírra festettem meg monokrómban, ezeket a festményeket használtam aztán a storyboard-hoz is.

festmenyanim1_karakter.jpg

Terveztem még saját szórakozásra Gépembert, Szélembert, Vonatembert, Épületembert, Vízembert. Ezekhez nem készült film pedig jó karakterei lehetnének egy-egy képregénynek.

figuraterv03.JPG

figuraterv07.JPG

figuraterv05.JPG

figuraterv06.JPG

figuraterv04.JPG

Megnézhetitek erről készült filmemet is!

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Boldog Karácsonyt! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Szólj hozzá

film animáció figura tervezés karakter gépember figuraterv vízember Labda Felvétel karakterterv barát feleség anya Három fiú és egy bárány vonatember épületember szélember