2020. nov 13.

Papírra vele! 01

írta: Sz. Barta Ágnes
Papírra vele! 01

Ezen a héten azokról az érdekes dolgokról fogok írni Nektek, amivel díszíthetünk egy papírt. Talán mindenki ismeri -aki valaha volt iskolás- a kihegyezett ceruza darabjaiból való alkotást. A színes ceruza a legjobb hozzá. A hegyező, miközben hegyezzük a ceruzát, körbe levág a ceruza végéről egy vékony réteg fát. Ez a réteg szépen felgöndörödik és látszik rajta a ceruza hegyének a színe is. Ahogy a hegy faragódik még színes por is keletkezik a faragványból. Ezt eldörzsölhetjük a papíron szép színt adva neki. A lehegyezett faréteget pedig stiftes ragasztóval ragaszthatjuk a papírunkra. Én a filccel előre megrajzolt női alakokra ruhát és frizurát készítettem belőlük. Külön érdekes kép lesz a végeredmény, ha valaki olyan fekete testű ceruzát használ az alkotáshoz, mint amilyet én.

ceruzahegyruha.JPG

Levél lenyomatot szintén már biztos mindenki készített gyerekkorában. Ha viszont valaki kreatív felnőtt, készíthet levéllenyomat koszorút az ajtóra, vagy az üzenőtáblára, hogy egy kicsit bevigye az őszi hangulatát a benti életterébe is. Vidám dolog ránézni ezekre a színes lenyomatokra, pláne így ősszel. Készíthetjük víz- vagy akrilfestékkel is, az eredmény magával ragadó. Akril festékkel élénkebbek lesznek a színek. Kenjük be a leveleket és nyomjuk a papírunkra, vagy tegyük a levelet a papírra, és úgy fessük meg azt, így megkapva a levél negatívját. Nem baj, ha összefolynak a színek, vagy elmosódott a nyomat, így is úgy is szép.

levellenyomat02.jpg

Nem csak ősszel lehet szép látvány a levéllenyomat és nem csak a papíron, hanem például a falon is jól mutathat. Ezekhez a lenyomatokhoz páfránylevelet gyűjtöttem a kertből. Kiválasztottam számukra a díszíteni kívánt helyet a fürdőszoba falán. Rányomtam a páfrányt a falra és nagy ecsetvonásokkal egy széles ecsettel elkezdtem festeni a levelet, úgy hogy a levél szélén is túl haladtam a színes festékemmel. Amikor levettem a levelet alatta megmaradt a fal színe és körbe meg egy levélforma keret látszott, a festékem színében. Ezután a levél másik oldalát helyeztem a falra, hogy a festék, amit az imént rákentem megfesse a falat, így a levélminta ellenkezőjét kaptam. Ezt a műveletet természetesen többször is meg lehet ismételni, hogy egy egész dzsungelünk lehessen a fürdőszobában, de érdemes több levelet is használni, hogy ne legyenek annyira hasonlóak a lenyomatok. A falfestésről kicsiben és nagyban régebbi bejegyzésemben is írtam már.levellenyomat_a_falra.jpgÉs hogyha már levélről van szó, készíthetünk a megmaradt levelekből levélállatkákat egy kis ragasztó és filc segítségével. A filcet az arcuk megrajzolásához használtam, hogy még kedvesebbek legyenek a levélállatkáim. 

level_allatok.jpg

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Nézd meg a témában készített videóimat is!

Itt láthatjátok hogyan készült el az alkotásom a ceruza hegyezés után.

Ebben a videómban láthatod mit hoztam létre a fürdőszobafalon és egyéb terekben.

És persze vannak olyan dolgok, amit mindenképp ki kell próbálni egyszer az életben. Az aranyfüstöt és a tartozékait a művészellátókban találod meg.

Szólj hozzá

kísérlet technika alkotás grafika fekete-fehér papír ceruza tervezés festés festék falfestés divattervezés divatrajz dobozból faragasztó aranyfüst levélállatka levéllenyomat papirra vele