2020. nov 20.

Papírra vele! 02

írta: Sz. Barta Ágnes
Papírra vele! 02

Az előző héten már írtam egy-két dolgot, amivel alkothatunk papírunkra, ha már unjuk a filcet. Olvasd el az első részt is, ha lemaradtál.

Ezen a héten az első technika amiről beszélni fogok az a buborék-technika. Ezt az alkotási módszert egészen kicsi gyerekekkel is ki lehet próbálni. Az élmény viszont nagy lesz.

buborek01.JPG

Kell hozzá egy tál, színes akril festék, víz, mosogatószer, szívószál.

Egy kevés mosogatószert öntünk a kis tálunkba, és egy kis vizet valamint némi akrilfestéket rakunk hozzá. Jól összekeverjük, és egy szívószállal belefújunk. Ha gyerek csinálja vigyázzunk, nehogy felszívjon belőle! A fújással nagy buborékok keletkeznek a tálban. Ekkor kell megfogni a papírunkat, és óvatosan ráhelyezni a festékes buborékokra. 

buborek02.JPG

Űrbéli képeket kapunk, amit ezután használhatunk például füzetborítónak, könyvjelzőnek, meghívónak, csomagoló papírnak, vagy egyéb alkotásainkhoz.

buborek03.JPG

Nézd meg erről készült rövid videómat is!

 A domborított, festett papír már speciálisabb eszközöket igényel. Én a lent látható papírokat egy grafikai műhelyben készítettem. Nem saját nyomóformát használtam hozzá, de azért így is nagyon élvezetes volt a munka. Először kiválasztottam az alap papír színét, majd rá a mintát. Lepréseltem rá a nyomóformát és utána jöhetett a minta kiszínezése porfestékkel, amit a porozás után rá kellett kicsit olvasztani egy tűzhelyen. Ezután vágógéppel méretre lehetett vágni a kartont. Füzetborító és könyvjelző lett belőle.  

domboritott_papir.JPG

Ha viszont nincsenek otthon ilyen eszközeink, akkor hobbi boltban lehet kapni kicsi és nagy, különböző mintájú dombornyomókat, aminek használatával domborított felületet érhetünk el a papírunkon. Szívesen használom őket scrapbook technikához, és meghívók készítéséhez is többek között. Stiftes ragasztóval, tubusos ragasztóval és csillámporral pedig még lehet fokozni az élményt. Ehhez a domborított felületet beragasztózzuk, vagy a negatívjába belenyomunk egy kis tubusos ragasztót, és bele- vagy rászórunk egy kis csillámport. Esetleg rajzolhatunk a ragasztóval a papírra, és arra rászórhatjuk a csillámporunkat. Tündöklően szép meghívó készülhet így.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Szólj hozzá

meghívó borító kísérlet technika alkotás könyvjelző papír tervezés festés scrapbook kartonpapír vágás könyvborító füzetborító csomagoló papír nyomóforma domborított papír buborék festés