2021. jan 29.

Papírcsipke és álarc

írta: Sz. Barta Ágnes
Papírcsipke és álarc

hopelyhek01.jpg

A hópehely készítése papírból igen egyszerű.

  1. Első lépés, hogy egy nyomtatópapírt négyzet alakúra vágsz. Ezt úgy lehet legegyszerűbben kivitelezni, hogy az egyik sarkát óvatosan ráhajtod a papírod oldalára és az megmutatja neked, hogy hol kell elvágni a papírt, hogy négyzet alakot kapj. A mi esetünkben nem kell óvatoskodni, mert úgyis be lesz hajtva ott a papírunk.
  2. A második lépésben levágjuk a papírt négyszögletűre.
  3. Harmadik lépés, hogy a négyzet alakú nyomtatópapírt az egyik átlójánál félbehajtjuk, és aztán még egyszer félbehajtjuk a kapott alakot. Aki akar itt már megállhat a hajtogatással, de az így kivágott papír inkább terítőre emlékeztet lásd a felső képet. Ha még egyet hajtasz rajta és levágod a sarkait, úgy hogy egy tortaszeletre hasonlító cikket kapj, akkor lesz igazán szép a hópehely a végén.
  4. A negyedik és egyben utolsó lépés, hogy szép formákat vágj a papírcikk két oldalára, úgy hogy közben ne vágd át a cikket. A papírcikk csúcsát is levághatod és akkor lyukas lesz a közepe. Érdemes sok kicsi háromszöget, vagy csíkot, esetleg félkört vágni néhány nagy helyett. Ha kész nyissuk ki óvatosan, hogy el ne szakítsuk és gyönyörködjünk az alkotásunkban. Ügyes kezűek egészen kicsi hópelyhek készítésével is próbálkozhatnak. Lásd a lenti képen!

hopelyhek02.jpg

Régebbi bejegyzésemben már adtam némi ötletet Nektek, amikor farsangi jelmez kiegészítőket újrahasznosított anyagokból készítettem. Készítettem tűvel és cérnával is jelmezt egy már nem használt pólómból. A mostani részben álarcot készítek.

  1. Ha van otthon dioptriás, vagy akár napszemüveged egyszerű lesz a dolgod. Lerakod a papírodra az üvegével/műanyagával :) lefele és körberajzolod. A két szélén hagyhatod egy kicsi nagyobbra az álarcodat, hogy könnyebben tudd majd díszíteni.
  2. A két szeménél át kell lyukasztani ollóval a kartont, hogy szépen ki tudd vágni aztán körbe. Próbáld magadra, hogy rendesen kilátsz-e és ha kell igazíts rajta hogy szimmetrikus is legyen a két oldal.
  3. Ezután kezdődhet az álarc díszítése festékkel, flitterrel, tollal, kis kagylókkal, csillámporral és hasonlókkal. Karneváli hangulatot fog sugározni. Jó, ha minél fényűzőbb, mert a farsangi időszak a bálokról, pompáról, finomságokról is szól többek között.
  4. Ha kész a díszítés akkor a két szélét érdemesebb egy tűvel kilyukasztani, vagy megforgatni benne az olló végét, hogy szép körkivágás keletkezzen. Ebbe jön majd a kalapgumi, ami a szemünk előtt tartja majd az álarcot. Ehhez mérd a fejedhez a kalapgumidat és hagyj rá egy kicsit többet, mert a csomózás is felvesz egy kis anyagot. Ha megvan csomózd rá a két szélére, és fel is veheted a kész álarcodat.

alarc.jpgPapírzsepi box kartonjából vágtam ki az alapot. Egy vásárolt ruhám árcimkéje kalapgumival volt rákötve a ruhára. Ezt vágtam le és ez pont elég volt a fejemre, hogy az álarcom szélére rákötöttem a két gumi végét. Arany akril festékkel festettem le az alapját. A gyöngyöket és a kagylókat pedig forróragasztóval biggyesztettem a helyükre.

alarc_szinezo.jpg

Ha jól bánsz a tűvel cérnával akkor készíthetsz egyéb fejre- és arcravalókat, ehhez is adok néhány ötletet a lenti képen. Aki viszont nem szeret varrni, és az álarc készítésbe is bele törik a bicskája, vehet papírboltban előre legyártott papírmasé álarcot, vagy álarcos színezőt, vagy össze válogathat a szekrényéből is jelmeznek való öltözékeket, ha okosan kombinálja. Jó alkotást kívánok Mindenkinek!

variaciok.jpg

Remélem tetszett a bejegyzés! Ha igen, kifejezheted egy like-kal, feliratkozással vagy támogatással a Donably-n! Írhatsz is nekem a bejegyzés alatt! 

Ezzel a mai témám végéhez értem. Vidám Farsangozást Mindenkinek, jövőhéten találkozunk! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Nézd meg idevágó videómat is!

Itt újrahasznosított papírból készítek maszkot.

Itt pedig egy régi pólómat varrom át dromedár jelmeznek.

Szólj hozzá

rajz technika lakás élmény papír tervezés festés vágás divattervezés lakályos