2021. sze 03.

Préselt virág, a nyár tovatűnt emléke

írta: Sz. Barta Ágnes
Préselt virág, a nyár tovatűnt emléke

img_20210818_213050.jpg

A szárított virágokkal való munkát gondos gyűjtés, préselés, szárítás előzi meg. Nyitott szemmel kell járni a természetben, nem szabad sok virágot leszedni, figyelni kell, hogy védett virág ne legyen közöttük. Vigyázni kell, mert több védett virág nagyon hasonlít mezei virágra, ami mint a gaz úgy nő. A leszedett virágokat mielőbb le kell préselni, mert hamar lekonyul és még sérülékenyebbé válik. Én vastag könyvek lapjai közé szoktam tenni két oldalukra újságpapírt helyezve. Ez azért kell, hogy ne fogja meg a virág a könyv lapjait, ha esetleg valami levet eresztene. Olyan helyre kell helyezni a könyvet, ahol nem lesz abajgatva. Egy hét után óvatosan ránézhetünk, hogy sikerült-e a préselés. Néha úgy hajlik be a virág, ahogy nem szeretnénk, ezért jó, ha többet is elteszünk. Száradás után is bánjunk velük finoman. Stiftes vagy fújós ragasztót ajánlok a ragasztásukhoz. Először próbáljuk a papírra, hogy mutatnának jól a virágaink, ezután szedjük le azokat, és ragasztózzuk be a papírt. Utána óvatosan ráhelyezhetjük a virágfejeket és a szirmokat, és már csak várnunk kell, hogy megszáradjon a mű. Érdemes üveg mögé helyezni, hogy ne sérüljön, porosodjon. Kompozíciónk ábrázolhat virágoskertet, kislányt, nyuszit vagy amilyen kedves téma éppen eszünkbe jut. Kellemes látványt nyújt télen-nyáron a falunkon.

img_20210818_213303.jpg

Ékszer is készíthető belőlük egyszerűen, hobbi boltban vásárolt medál kerettel. Csodaszép, egyedi láncra való medálunk lehet saját virágunk által. Ilyen ékszerrel nem fogsz szembetalálkozni az utcán. Jól válasszuk meg a ragasztót hozzá, hogy biztosan ragassza az üveget, fémet is.

 kep01.jpg

Egyedi füzetborítót készíthetünk általunk gyűjtött virágokból egy kis üvegtapéta segítségével. Az üvegtapétát papír, vagy tapéta boltban szerezhetjük be, de iskolakezdés előtt normál élelmiszer boltokban is vásárolhatók könyvkötőként. Tervezzük meg hogy nézzen ki a füzetünk. Rakjuk rá a kiválasztott virágokat, és gondosan illesszük fölé az átlátszó tapétát. Ezután jól nyomkodjuk rá azt a füzet borítójára odapréselve vele a száraz virágokat. A kívánt eredményt elérve, boldogan használhatjuk egyedi füzetborítónkat.

matrica01.jpg

Ha tetszett a bejegyzés like-old, iratkozz fel új tartalmakért, és ha megteheted támogass engem a Donably-n!  https://www.donably.com/barta-creative-studio

bucsukep.jpg

Találkozunk jövőhét pénteken! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Szólj hozzá

kép ékszer virág virágok dísz préselt virág füzetborító