2022. júl 29.

Szövés és kosárfonás

írta: Sz. Barta Ágnes
Szövés és kosárfonás

Írtam gyöngyszövésről és kötésről is már, de a szövést még sehol sem részleteztem.

szoves01.jpg

Nem bonyolult dolog a szövés egy, a fenti képen látható kis kézi szövő alkalmatossággal. Egy úgynevezett "szövőkeret"-tel, és egy "vetélő"-vel szép szőtteseket lehet készíteni. A vetélő az, amire a fonalat tekerjük, és a szálat segít behúzni a felvetőszálak közé. Szövőkeretet sem nehéz készíteni. Egy léc kell hozzá, ami elég hosszú. A két végébe párhuzamosan szögeket kell kalapálni. Ezekre megy majd a felvetőszál. Ha viszont az eszközök készítésével már nem szeretnél bíbelődni, meg is vásárolhatók egy hobbi boltban. Nekem is van vásárolt eszközöm, de az inkább egy üres képkeretre hasonlít. Azt is nagyon szeretem. Szőni ugyanúgy kell rajta. Az újrahasznosítás jegyében akár használt anyagból is készíthettek szövőkeretet -az általam használt szöges módszerrel- magatoknak.

szovott_taskaful.jpg

A felvetőszálat hozzákötjük az első szöghöz, majd cikk-cakkban, egyik szögtől a másikig húzzuk. Végül az utolsó szöghöz is hozzá kötjük. A felvetőszál legyen erős, ne szakadjon könnyen, a szövőszál lehetőleg ne legyen túl bolyhos. Célszerű legalább két színt választani a munkához, mert úgy izgalmasabb lesz a kész szövet. Levágunk egy darab fonalat az egyik színű gombolyagból, és az egyik végét a fonálnak felkötjük a felvetőszálak mellé. A másik végét a szállnak feltekerjük a vetélőre. Kezdődhet is a szövés. Figyelj rá, hogy mindig egyenletesen, szorosan fonjad, hogy ne legyen trapézos a szövet! Minden második felvetőszál alatt áthúzzuk a vetélőszálunkat a vetélő segítségével. Aztán megfordulunk és folytatjuk tovább. Egy fent, egy lent. Hogyha átértünk, szorosan toljuk a vetélő fonalat a többi mellé. Ha elfogyott a vetélő szál, vagy új színt szeretnénk, induljunk el az új szállal a másik oldalról és folytatódhat minden úgy, mint eddig. Ha az egész jó szoros, nem fog lefejtődni. Én a biztonság kedvéért toldásnál egy ideig mindkét szállal fonok egy-két sort. A végén majd le kell vágni a kilógó szálakat. Ha a legvégére értél a fonásodnak, le kell vágni a  felvetőszálakat is. Csomózzuk meg az egymás mellettieket, így nem fejtődik le. És így  ráadásul nem is húzódik össze a kelleténél jobban széltében. A kész darabot felhasználhatod dísznek egy ruhán, vagy övnek, vagy táskafülnek, ahogy én tettem. A biztonság kedvéért ebben az esetben mindenképp varrd le a szövet végeit. 

kosarfonas.jpg

Kosárfonás technikával készíthetsz mécsestartót beáztatott fűzfavesszőből, de akár újságpapírból is. Fűzfavesszőt hobbi boltokban találsz.

A fonáshoz rakj az asztalodra egy hungarocell darabot. Ebbe dugdosd be kör alakban a kosár alap ágait. Ezek nem baj, ha kicsit vastagabbak. Ez az elején nagy segítség, mert megtartja a készülő fonatod. Elkezdheted a fonást az első vékonyabb ágacskát alul felül átdugva. Óvatosan dolgozz, hogy ne törd el a vesszőt! Körülbelül ugyanolyan vastag faágakat használj! Ha elfogy a vessző dugd be a következőt. A toldásnál vágd rövidre a kilógó részeket. Mehetsz egyszerre két vesszővel is, akkor haladósabb. Ahogy haladsz sűrítsd össze a fonatot. Ha elégedett vagy az oldalfal magasságával, akkor a függőleges szálak végét kösd össze, és kész is a mű. Mivel ez egy mécsestartó, így az alja üres. A mécsest rakd egy tányérra, és rakd a mécses fölé a mécsestartót! A fonott díszen átvilágító tűz fénye szép fény-árnyék mintát vetít a közeli falra. Szeles időben inkább, csak a szobában használjátok, szintén nagy odafigyelés mellet. Legbiztonságosabb, ha elemes mécsest használtok beltérben. Remélem kipróbáljátok ti is és készítetek valami szépet otthon!

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

A szőttes elkészültét ebben a videóban is megtekinthetitek:

Nézd meg másik idevágó videóimat is, ahol szintén fonalat használok, csak itt hímzőfonalat!

Szólj hozzá

technika kosár tervezés vágás fonal fonás szövés kosárfonás fűzfavessző fonalból