2021. sze 10.

3 természetfotó téma, természetemből adódóan

írta: Sz. Barta Ágnes
3 természetfotó téma, természetemből adódóan

Írtam már a természetfilmekről, a tájképekről, eljött hát az idő, hogy a természetfotókról is írjak. Sokat járok a természetben, bár még többet szeretnék. Amikor szép helyeken sétálgatok eltűnik belőlem a stressz, vidámság és kiegyensúlyozottság költözik belém. Nekem nagyon jó terápiának bizonyult az évek során. Természetjárások alkalmával szoktam a nyári kézműves táborainkhoz is gyűjtögetni terméseket, növényeket, miegymást. 

MILC gépemet mindenhová magammal tudom vinni, mert nem nagy, viszont sokat tud, szép képeket készít, és videót is lehet vele felvenni. Canon EOS M6 típusú gép az enyém, annak írom, akinek számít a márka. Már az analóg gépem is, utána a professzionális, tükörreflexes, digitális gépem is Canon volt, hogy lehessen cserélgetni az objektívjeiket. Másik márkával nem lettek volna kompatibilisek. A MILC-emhez kellett adapter, mivel a bajonett közelebb van az érzékelőhöz tükör hiányában. 

Időnként azért a mobiltelefonomat is bevetem természetfotó készítésekor, ha például nagyon közeli felvételt akarok készíteni. Lassított videót is szoktam felvenni vele, mert az nagyon jópofa.

A természetfotózáshoz jó helyek az arborétumok, tanösvények, botanikus- vagy füvészkertek, de jó lehet akár egy állatkert vagy vadaspark, egy egyszerű park, erdő, zöld sáv, vagy a saját kertünk. Lényeg hogy nyitott szemmel kell járni a természetben, miközben halkan sétálunk, és a kezünk ügyében van a fényképezőgépünk. Persze, ha valaki profi képet szeretne, ahhoz illik beszerezni egy profi fényképezőgépet, nagy teleobjektívekkel. Ezeknek aztán el kell sajátítani a használatukat, akár részt venni egy mini kurzuson a fényképezés tárgykörében. Hajnal előtt kell kelni, és esetleg órákon át fagyoskodni elgémberedett lábakkal egy kilátóban az erdő közepén a megfelelő pillanatra várva. De ezek nélkül is elkaphatunk egy-két gyönyörű pillanatot, ha szerencsénk van.

Nekem gyakori természetfotó témám a tájak, növények, állatok. Ezekből láthattok most ízelítőt.

Izgalmas egy fotón, ha szerepe van a fénynek, legyen az természetes vagy mesterséges. A fényeket mindenképp bele kell terveznünk a kompozíciónkba. Térbelivé teszik a lefotózott terünket, így nem olvad össze az előtér a háttérrel.
A fekete-fehér vagy kevés színt felvonultató kompozíciók, hangsúlyos árnyékokkal is figyelemfelkeltőek.
Az állatfotók nagyon kedvesek tudnak lenni, ha az állat épített környezetben van. Például egy padon ül, emberi módon viselkedik.
Hangulatosak a naplementét személyekkel ábrázoló fotók, főleg ha sziluettben látszanak az alakok rajtuk, mert így az emberek is a természet részeivé vállnak, a gyönyörű színeket felsorakoztató képeken.

Vannak olyan képeim, amiken a város és a természet együtt szerepel. Például városi környezetben az állatok, vagy természetes közegben az ember által készített tárgyak. Ezek a témák nagyon izgalmasak.
Sok fotót készítettem az itt lévők közül Vácon, Tatán, Királyréten. A felsorolásból anyukám kertje sem maradhat ki.

Nem kell hozzá messzire menni hogy jó természetfotót készíthessünk. A pillanat elkapása, a komponálás, és a fényképezőgép helyes használata a kulcs hozzá. Tartsuk a gépünket mozdulatlanul exponálás közben, akár egy állvány segítségével. Ha viszont bemozdult fotót szeretnénk, akkor mozgassuk a gépet a témánk mozgásával megegyezően. Az állatfotóknál a spontaneitásnak is nagy szerepe van. Nem lehet mindig kiszámolni, csak várni kell a megfelelő pillanatra. Remélem ti is megkívánjátok a természetfotózás akármilyen szintű művelését! Én rengeteg természetfotót nézek meg nap mint nap. Instára feltett képeim kedvelőinek is szoktam böngészni a természetfotóit. 

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Szólj hozzá

fotó film kép fényképezőgép mobiltelefon természetfilm virág állatok tervezés növény YouTube állatoskép Természetfilm 2 percben