2020. máj 08.

Tájkép, tájoljuk magunkat a tájak felé

írta: Sz. Barta Ágnes
Tájkép, tájoljuk magunkat a tájak felé

A tájkép kifogyhatatlan téma. Jól esik a nézőnek elmerengeni nézése közben, ha a megalkotott képen egy idillikus táj van megfestve, egy irodát elegánssá egy szállodai szobát otthonossá tud varázsolni. Lehet rajta igazi táj is megfestve, megrajzolva, vagy ábrázolhat elképzelt tájat is. Az alkotóra van bízva, hogy mennyire hűséges az igazi táj vászonra vitelénél. Minden fűszálat úgy fest meg, ahogy az volt a környezetben, vagy valamit elnagyol. Valamit kihangsúlyoz, valamit elmos. Valamit elhagy, valami pluszt jelenít meg.

Nekem örök témám anyukám kertje. Ezenkívül szeretek tájképeimen megjeleníteni, hajót, lovat vagy vízesést.

Ugyanazt a dolgot is le lehet festeni különböző nézőpontokból, vagy kicsit más képkivágással.

más színekkel (pl. fekete-fehérben),

vagy más technikával.

Minden fajta technikában élvezhetők a tájképek. Legyen az grafika, képgrafika (akvatinta, linómetszet, monotípia, hidegtű, rézkarc), fekete-fehér, vagy színes fotográfia, cianotípia, olajfestmény, akvarell, szénrajz, tusrajz, vagy pasztell-kréta, amelyek nagy részéről eddigi blogbejegyzéseimben már olvashattál.

Lehet egészen kicsi alkotás is vagy embernagyságú, zajvédőfalnyi. Nagyon magával ragadó tud lenni, ha jól van megalkotva.

A képen valahol látjuk a horizontot, ami a látóhatárt jelenti, a Föld és az ég határvonalát. A megjelenítésben a perspektíva érvényesül. A közeli dolgok nagyobbak, a távoliak kisebbek. Fontos, hogy használjuk a levegőperspektívát; a messzi dolgok hidegebb színűek és halványabbak, a közeliek melegebb színűek és élénkebbek legyenek. A meleg színek a tűz árnyalatai: pirosas, sárgás, bordós, rózsaszínes színek. A hideg színek pedig a víz színei: kékes, zöldes színek.

Az alakok élességével és életlenségével is növelhetjük a mélységét a képnek. Nagyon közel életlenek a dolgok a képen, lehet, hogy csak egy részük látszik, mert annyira közel vannak. Kicsit messzebb minden éles, élénk melegebb színű, míg a távolban minden hidegebb árnyalatú és szintén életlenebb.

hintaagy.jpg

A csendélettel együtt a tájképek is jól mutatnak a nappaliban, a hálóban, vagy az előszobában. Személyes ajándékká tehető, ha a megajándékozónak egy ismert, kedvelt helyszínt fest le a festő.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

 

Szólj hozzá

grafika tájkép fekete-fehér akvarell olajfestmény rézkarc hidegtű tusrajz cianotípia pasztell kréta linómetszet zajvédőfal olajfestés akvatinta szénrajz fekete-fehér fotó