2021. okt 08.

Családi mozi, nem csak esküvőre

írta: Sz. Barta Ágnes
Családi mozi, nem csak esküvőre

borito.jpgMindenkinek van az életében olyan pillanat, amit szívesen megörökítene, és erre az alkalomra vagy profi segítségével, vagy saját kezűleg videó felvételt készít/készíttet. A meglévő felvételeket pedig célszerű összevágni, hogy ne legyen nézhetetlenül hosszú a történet. Itt megint lehet, hogy profi segítséget kér az illető, például egy esküvői videónál, de kevésbé fontos eseménynél ez nem gyakori. Pedig az emberek nagy része nagyon hosszú, unalmas, sötét, komponálatlan, hullámzó felvételeket készít. Ez is egy szakma. Bár sokan azt gondolják, hogy ez olyan mint a szobafestés, "mindenki meg tudja csinálni". Ami részben -úgy mint a szobafestésnél- igaz is, de nem lesz ugyan olyan a végeredmény. A profi által készített munkát szívesen nézegeti az ember, a másikba pedig legfeljebb csak az emlékek miatt néznek bele. A saját kezűleg összerakott videókat tekerik előre-hátra, vagy inkább meg sem nézik. Most már léteznek a telefonra is vágóprogramok tonna szám, sok-sok korlátozással, reklámokkal, biztonsági résekkel. Ha valaki veszi a fáradságot hogy kibogarássza, hogy mit hogy érdemes használni, sok idejét rá kell áldoznia. Nem is beszélve arról, hogy pusztán a program megléte, használatának elsajátítása, nem biztosíték arra, hogy értékelhető végeredményt hoznak majd létre vele. Szédítő az effektek sokasága egy filmen belül, volt már részem benne bőven, amikor ismerős promotálta nekem családi videóit. Az össze-vissza repkedő, kiolvashatatlan szövegek is fejfájást okozhatnak már kis mértékben is. A zene választás is meghatározó. Lehet hogy szeretsz egy számot ma, de rajtad kívül senki más nem bírja elviselni, és holnapra már te sem állhatod. Érdemes nem túl hangsúlyos zenét választani. Egy jó zene viszi a képet is, de attól még nem lesz jó a film. Mindenki csak a muzsikával lesz elfoglalva, és a képet észre sem veszi.
Rengeteg családi filmet készítettem, mindenféle eseményre. A legjobban talán a születésnapi videókat szeretem. Készítettem első-második tizedik születésnapra ajándék filmet úgy, mintha egy híradót vettek volna fel az ő tiszteletükre. Nagy volt a sikerük a nézőik körében. A híreket természetesen az ő híreik biztosították vicces formában összefoglalva képekkel,videókkal illusztrálva. Róluk szóltak a rendőrségi, kulturális, közúti hírek, és még az időjárás is. Volt benne zöld háttér használva, inzertek, osztott kép, satöbbi. Készítettem riportokat is hozzá. A felvételeken műsorvezetőhöz illő sminkben és ruhában jelentem meg. Előre megírt szövegek alkották a gerincét a filmnek, és rövid családi videók. Nagy hangsúlyt fektettem a felvételek jó bevilágítására, és a szövegek megírására, mert ezek nagy mértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy vicces, kedves filmet kapjunk. Személyiségi jogok miatt nem mutatom meg az egész filmet, de részletet láthattok belőle, amin szintén el vannak takarva az én arcomon kívül az arcok.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Szólj hozzá

zene film kép mozi család videó híradó felvétel tervezés háttér vágás