2021. jún 18.

Selyemfestés egyszerűen és bonyolultan

írta: Sz. Barta Ágnes
Selyemfestés egyszerűen és bonyolultan

selyemsalak.jpg

Nagyon szeretem a sálakat. Nem csak azért, mert gyönyörű színekben és mintákkal kaphatóak, hanem jó tapintású anyagaik is vonzóak a számomra. Különösen az igazi hernyóselyem kendőkért vagyok oda. A hernyóselyem anyag elég drága 6-8 ezer forinttól kezdődik métere. Szerencsére általában le lehet vágatni 20-30 centiméteres vékony csíkot is a kiszemelt anyagból. Vannak műselymek is, amik nem olyan jó tapintásúak, és nem mindig olyan szépek, de kevésbé érzékenyek, és jóval olcsóbbak, mint a hernyóselyem. Ezeket is lehet használni sálkészítéshez.

Néhány éve készítettem először magamnak sálat. Halvány sárga anyagból vettem egy 20-30 cm széles darabot. Ebből szabtam ki az alapját. Ezután féltő gonddal körbeszegtem, és jöhetett a festés. Három, különböző színű selyemfestéket választottam ki egy hobbiboltban erre a célra. Okkersárgát, petrollkéket és mentazöldet. Végül csak az utóbbit használtam ehhez a sálamhoz. Mivel imádom a természetes anyagokat, formákat, mintákat, ezért különbözőféle leveleket festegettem egyenként a sálam anyagára. A mintatervezés tehát itt nem úgy zajlott, mint azt előző bejegyzéseimben írtam, hanem egyszeri és megismételhetetlen, nem sokszorosítható eljárást használtam. A mintámon 5-6 féle általam megtervezett levél képe ismétlődik végig. Ezeket előtte egy kis papírra skicceltem fel magamnak. A festési folyamat hosszadalmas és stresszes volt. Aggódtam, hogy ne rontsam el.

sal01.jpg

Ezzel szemben a nem régiben festett sálam festése nagyon egyszerű volt. Egy műanyag edénybe beleöntöttem a három fent említett festékemből és beletettem a sálam. Ezután felitattam a kitöltött festékeket, miközben gyűrögettem az anyagom. Keveredett a festék az anyagomon. Batikolt sálat kaptam. Végül levasaltam a sálam, hogy tartósabb legyen a minta. Mosás, szárítás és körbeszegés után már viselhettem is.

 

A batikolás egy kézzel végzett textilfestési eljárás, aminek lényege, hogy a kívánt mintát forró viasszal rárajzolják az anyagra (illetve egyszerűbb, szabálytalan minták esetén a kelme csomózásával vagy hajtogatásával fedik le az anyag kívánt részeit), majd az egész textíliát hideg vagy langyos festékbe mártják. A viasszal vagy egyéb módon lefedett részek alá nem jut be a festék, így ezek a részek az anyag eredeti színét mutatják, míg a kelme többi része megfestődik.

A házi DIY batikolás során általában az összegyűréssel és csomózóssal elért fedési technikát alkalmazzák.

                                                                                                                                 Forrás: https://lexiq.hu/batikolas

 sal.jpg

Ha pedig selyemsáladat nemez szegéllyel, vagy mintával szeretnéd ellátni, olvasd el régebbi bejegyzésemet és megtudod, hogyan csináld!

Ha tetszett a bejegyzés like-old, iratkozz fel új tartalmakért, és ha megteheted támogass engem a Donably-n!  https://www.donably.com/barta-creative-studio

Találkozunk jövőhét pénteken! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Nézd meg videómat is, ahol bemutatom, hogy készül egy selyemsál egyszerűen. 

Ha pedig érdekel a divattervezés ajánlom neked szeretettel ehhez kapcsolódó lejátszási listámat.

 

Szólj hozzá

kísérlet technika tervezés festés sál minta selyem ecset okkersárga divattervezés batik levélminta petrolkék mentazöld