2020. júl 24.

Honlap, honol bennem a vágy hogy tervezgessem

írta: Sz. Barta Ágnes
Honlap, honol bennem a vágy hogy tervezgessem

Már majdnem tizenöt éve ötlött férjem fejébe egy fantasztikus ötlet, ami akkor még nem létezett a piacon. Tíz éve körülbelül, hogy megjelent. A vállalkozásunk az lett volna, ami végül csak részben valósult meg, hogy mindenki összerakhatja a saját honlapját az általunk készített elemeket variálva. A "Webkirakó" nevet találtunk ki neki. Lefoglaltuk a tárhelyet és el is kezdtük gyártani a sablonokat hozzá. Folyamatosan raktuk fel őket a honlapra. Sajnos nem volt bennem elég vállalkozó szellem, ezért abbahagytuk a munkát. Azóta is felemlegetjük és mérgelődünk rajta, mert azóta nagyon befutott ez az ötlet és sokan használják. Például kedvenc honlap készítőm is a Wix. Ehhez a honlaphoz egyébként mini játékokat is készítettünk együtt a férjemmel. Ezekhez rengeteg kis képet rajzoltam.

Erről a honlapról csak néhány képkeret mintám sablonját mutatom most be nektek.

Vizsgamunkáim bemutatására készítettünk, akkori vőlegényemmel, aki azóta a férjem lett, egy honlapot. Ide feltöltöttünk néhány munkám és aki regisztrált tölthetett fel saját képet az enyémek mellé. Amelyik képem inspirálta az mellé egy olyan képet tölthetett fel, amit ő alkotott. Azt szerettük volna, ha valamilyen párbeszéd alakul ki alkotók között a képek segítségével. Ez olyan honlap lett volna, mint a mai Pinterest, csak 12 éve készült. A honlap külsejét egyszerűre terveztem, hogy ne vonja el a figyelmet a feltöltött művekről.

portfolioweblapterv3.jpgKészítettünk családi albumot könyves, papírlapos illusztrációkkal fényképeinknek. Ezt láthatjátok a felső két képen.

 Alsó két képen pedig egy másik weblap szerepel, ahol szilveszteri bulihoz képmegosztó oldalt raktunk össze retró hangulatban. A hozzánk beérkező fotókat feltöltöttük egy ingyenes tárhelyre, hogy a link tulajdonosok megnézhessék együtt az összes fotót. Az egész honlap háttere piros, fehér, kék színekben pompázott, ha pedig valaki ráment egy képre piros átlátszó réteg került a képre.

portfolioweblapterv2.jpg

 

Hasonló módon más hátterekkel, gombokkal készítettünk férjemmel együtt lovastáboros albumot is. Itt az illusztrációkat fekete-fehér grafikáim, képgrafikáim és tollrajzaim adták. Hogy kicsit közelebb hozzam azt a kort, mikor ezek a honlapok készültek, elég annyit írnom, hogy (bár fotós körökben mozogtam) még ritkaságszámba ment akkor a digitális fényképezőgép. A honlapra felkerült összes kép analóg géppel készült, és a papírképeket digitalizáltuk be. Ékes bizonyíték erre, hogy bár egy esemény gazdag, egyhetes táborról beszélünk, ha összeadom az összes táborozó által készített fotók számát, alig valamivel több, mint 150 képet kapok. Ma egy unalmas hétfő délelőtt van, aki több fotót készít ennél a telefonjával. :) És az is elgondolkoztató, hogy a képek megosztására nem létezett még (legalábbis nálunk) jól működő webes felület. Őszintén szólva arra már nem is emlékszem, hogyan kerültek el hozzánk a fotók, amiket fel tudtunk végül tölteni, de több, mint valószínű, hogy személyes találkozóra volt hozzá szükség.

 

portfolioweblapterv1.jpg

 

A saját munkaoldalamat már én készítettem egyedül Wix program segítségével, mert hogy a programozást azóta sem tudtam és akartam megtanulni. Minimális sablont használtam tőlük, hogy minél egyedibb legyen az oldalam. Kevés animációt használtam, hogy gyorsabb legyen az oldal és amihez lehetett ahhoz inkább linkeltem YouTube csatornám videóit.

Egyszerűségre törekedtem, hogy ne kelljen sokat kattintani, hogy megtudja a néző, amit szeretne. Nézzétek meg sikerült-e!

www.bartacreativestudio.com

Szólj hozzá

könyv képek animáció grafika inspiráció honlap album videók fotók oldal tervezés vizsgamunka fényképek ikonok gombok lovastábor illuszráció könyv illusztráció