2020. jún 26.

Állatfotók, állati fotogén állatokról

írta: Sz. Barta Ágnes
Állatfotók, állati fotogén állatokról

Nagyon szeretem az állatokat nézni, simogatni, rajzolni, fotózni. A könyveim hősei is legtöbbször állatok. Képgrafikáim, animációs és egyéb filmjeim szerves részei, akik megjelennek cianotípiáimon, fafaragásaimon, bútorainkon és egyéb lakberendezési tárgyainkon is. Nagyon kedvesek, viccesek és gyönyörűek. Ha valakinek van egy állata akkor már nincs egyedül. A kutyádban hűség terén végtelenségig megbízhatsz. A lovad elvisz akárhová a hátán. A papagájodat megtaníthatod, hogy kimondjon egy-két szót. Az embereknek rengeteg állat segít a mindennapokban. Drogot szagolnak ki, életet mentenek, szállítják a cuccainkat, vakokat kísérnek, sportolók társai és sorolhatnám. Különbözőségük, furcsa dolgaik és szépségük teljesen elkápráztat engem. Nem is csoda hát, ha rajzban is fotóban is kedvenc témáim között tartom őket számon. Instagramon rendszeresen osztok meg képeket és történeteket róluk a szitanyomataim, szitamintáim készítése kapcsán.

Sok állatkertben készült képemnél nagyon figyelnem kellett arra, hogy legfeljebb akkor kerüljön rá ember, ha azt képileg jónak tartottam, tényleg az volt a szándékom, hogy legyen rajta néző. Például az elefántos képemnél, azt szerettem volna, ha rajta van a képen egy bámuló kisgyerek, aki sokkalta kisebb a nagy elefántnál. Ezzel egyben vigyázni is kell, mert a személyiségi jogok miatt nem használhatod a képet, ha azon felismerhető arc van. Ha hátulról fotózod az jobban működik.

elefantinspiraciom.jpg

Készítettem néhány állatról játékos, képes találós kérdéses posztot. Lefotóztam egy részletüket, és grafikai programmal írtam egy rövid szöveget mellé.

Vannak olyan állatok is, akiket nem az állatkertben, viszonylag egyszerűbb körülmények között sikerült megörökítenem, hanem a természetben. Ez jóval nehezebb, mert észre kell venni az állatot, gyorsan élesíteni, jó képkivágást használni, jó beállításokat, hogy ne legyen túl szemcsés a kép, de még bemozdulás nélkül ki tudja tartani az ember a gépet, mert az állat nem biztos, hogy megvárja, hogy többször próbálkozz. Ezért ha fotózni szeretnéd őket nyitott szemmel kell járni, és csöndesnek kell maradni. A kiszemelt példányt óvatosan közelítsd meg, hogy rá ne ijessz, és hogy ne vegyen észre, mert akkor már nem fog természetesen viselkedni.

A fotósorozatokat sem hagyom ki az állatfotók leírásából, mert sorozatban szép az élet. :) Az emberek általában szeretnek sorozatokat nézni, mert így jobban meg tudnak ismerni karaktereket, történeteket. Ha valamit megszeret az ember, akkor várja a folytatást. Ez a filmeknél is így van.

Természetesen nem csak színesben, hanem fekete-fehérben is lehet készíteni állatos képeket. Ezeknél a képeknél fontos, hogy ügyelj a kontrasztra, ha színesből alakítod át. Fekete-fehérben még fontosabb a fények és az árnyékok játéka a képen. Ezek emelik ki a formát. Az ilyen fotók készítéséről bővebben olvashatsz egy idevágó bejegyzésemben. Az alul látható montázs képeit Írországban fotóztam. Megihletett a táj, az itt élő növények és állatok.

inspiraciomadaraka.jpg

Ha érdekelnek még egyéb állatos fotóim kövesd Instagram, Facebook, vagy Pinterest oldalamat. YouTube oldalamon is rendszeresen készítek állatos dolgokról videókat.

Egy vicces állatkerti képemmel búcsúzom.

jegespuszi.jpg

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Állatos videóimat itt találjátok:

Szólj hozzá

fotó könyv állat animáció grafika állatok illusztráció cianotípia képgrafika színes fotó fekete-fehér fotó