2021. júl 09.

Esszé, ez szép

írta: Sz. Barta Ágnes
Esszé, ez szép

195.JPG

Divattervezés szakvizsgámra menyasszonyi ruhám mellé, a menyasszonyi ruhákról írtam esszét. Az ötlet onnan jött, hogy én is pont házasodni készültem akkoriban. A ruhám -amit nem csak a szekrénynek szántam- tervezése mellett az esszé írással is sokat fáradoztam. 

Utána jártam, hogy a múltban hogyan zajlott az esküvő, mit viseltek az emberek, milyen színek, formák, minták, ruhaszabások domináltak. Saját könyvtáramban és a városi könyvtárban bújtam a divat- és viselettörténeti könyveket. Otthon volt jó néhány magazinom. Volt köztük régi esküvői és néhány Burda is. Ezek mellett még egy vastag népművészeti albummal is rendelkeztem. Nézegettem őket, és kigyűjtöttem a témámba vágó részeket. Fénymásoltam, és szkenneltem ezerrel. Sok-sok érdekességet ollóztam be innen-onnan.

reszlet01.jpg

A képanyag kezdett összeállni, már csak a szövegeket kellett átfésülni, és szerkeszteni. Mi is legyen benne, mit hagyjak el, miről keressek még. A képekből montázsokat készítettem az esszém minden részletéhez.  

reszlet03.jpg

Tartalomjegyzéket is gyártottam. Felkészítő tanárom segített rendezni a gondolataimat. Bekezdések, vastagítások, kiemelések születtek, hogy átláthatóbb, érthetőbb legyen a szöveg és szebb legyen az esszém látványa. Az esszé végére oda került a forrásaim címe is.

reszlet02.jpg

Az Empire-ről is írtam egy különálló kis történeti esszét. Ezt is elvittem a kipakolásomra, a menyasszonyi ruhám mellé, amikor bemutattam a vizsgamunkám. Itt voltak még egyéb ruhaterveim és anatómiai rajzaim is. Az esszéim lapjai színesben lettek nyomtatva, és saját készítésű borítással láttam el az összefűzött lapokat. Kész lett. Siker fogadta mind a külsejét, mind a belsejét az esszémnek, így teljesen megérte a sok ráfordított időt.

 reszlet01a.jpg

Ha tetszett a bejegyzés like-old, iratkozz fel új tartalmakért, és ha megteheted támogass engem a Donably-n!  https://www.donably.com/barta-creative-studio

Találkozunk jövőhét pénteken! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Szólj hozzá

kép újságok kiegészítő könyv magazin képek szerkesztés írás esszé részlet montázs empire forrás menyasszonyi ruha viselet szkennelés fénymásolat