2020. okt 23.

10 ötlet papírból

írta: Sz. Barta Ágnes
10 ötlet papírból

Papírból rengeteg mindent lehet készíteni, ezért szeretem ennyire ezt a sokoldalú anyagot. A papír akár nyolcszor is újrahasznosítható, ha jó gyüjtőbe dobjuk. Hallgattam egy előadást néhány éve arról, hogy mennyi tévhit van vele kapcsolatban. Elképesztő volt számomra. Például megdöbbentő volt, hogy sokan azt hiszik, hogy a papírgyártás miatt vágják ki a fákat. Pedig igazából a papírhoz külön ültetnek fákat és azokat vágják ki, de folyamatosan ültetnek a helyükre. A dzsungeleket nem a papírgyártás miatt írtják. Sajnos azokat egyéb okokból pusztítják, például beépíthető területek szerzése ürügyén.

Művészeti alkotások készítésekor egy-egy technikához választjuk ki a papírokat, amik különböző tulajdonságokkal bírnak, attól függően, hogy mire van szükség a használatukkor. Érdemes például rézkarchoz rézkarcpapírt használni. A divattervezésben sűrűn használjuk a pauszpapírt, a lakberendezők pedig műszaki rajzlapra terveznek.

A kézművesség oldaláról nézve is így van ez, érdemes olyan papírt használni a művek elkészítéséhez, ami a célnak leginkább megfelel. Van választék bőven.

1. Karton papírból például készíthetünk gyűrűt, akár egy kisebb gyerekcsapattal is. Én így tettem. Nem kellett hozzá más csak egy kis darab karton, egy olló, egy kis ragasztó és a díszítéshez zsírkréta. Ha egy kicsit nagyobbak a gyerekek már gyerekollóval ők is ki tudják vágni sablon után a formákat. Ezután katicabogár, rózsabogár színűre festették ki a kivágott ovális kartonlapokat a lurkók. Az egy centis csíkokat méretre vágtuk és összeragasztottuk gyűrűformára és ennek a tetejére került az ovális karton, amit kiszíneztek. Amikor ezt is ráragasztottuk a gyűrűre már fel is húzhatták a saját készítésű ékszerüket az ujjukra.

gyuru.jpg

2. Kosarat készítettünk néhány összehengergetett újságpapírból. Mi ugyan celluxot használtunk a hengerek megragasztásához, de nagyobb gyerekek használhatnak inkább stiftes, vagy tubusos ragasztót, mert az szebb végeredményt biztosít. A cellux-os variáció viszont gyorsabb, ha kisebb gyerekekkel készítünk kosarat kevésbé unják meg és hagyják abba az egészet. Kell hozzá türelem, mert akkor lesz szép az eredmény, ha egyenletesen tekerjük fel az újságpapír hengereket és a fonást is egyenletesen készítjük el. Na de ne szaladjunk ennyire előre! Az első két hengert átlósan összeillesztjük és összeragasztjuk, így teszünk még kettővel, amit az előző kettőnkhöz ragasztunk, hogy egyenletesen legyenek a rudacskák. A fonáshoz egy másik rudat ragasztunk a papírunk aljára. Ezután ezt a rudat elölről, hátulról körbevisszük egymás után a kosár tartó rúdjain. Egészen addig ismételjük, amíg el nem fogy a hengerünk. A hengervéget hozzáragasztjuk megint a tartó rudakhoz. Az elfogyott rúd helyére újat ragasztunk, ahhoz a ponthoz ahová a másikat lezártuk és folytathatjuk a munkát. Ha elég nagy már a kosarunk alja, akkor felfele állítjuk a rúdjainkat és fonhatjuk tovább. Hogyha pedig az oldala is elég nagy, akkor levágjuk a maradék rudacskát és megragasztjuk a tetején. Rakhatunk a kosarunkra fület is fonott papírból. Ha igazán tartósra szeretnénk akkor lelakkozhatjuk a végén az egészet.

kosar_papirbol.jpg

3. Báb készítése papírból a legkisebbeknek is szórakoztató lehet, ha jól előkészülünk. Szükséges hozzá egy nyomtatólap, ragasztó, olló, hurkapálca. A nyomtatólapra állatfigurát nyomtatunk. Ezeket, ha kivágták a gyerekek kiszínezhetik, majd felragasztják a hurkapálca végére, és készen is van a papírbáb.

babok.jpg

4. Mozgatható elefántot készíthetünk jancsiszöggel. Az elefánt darabjait kivágjuk úgy, hogy a jancsiszög helyénnek környékét nagyobbra hagyjuk. Át kell gondolnunk, hogy mit szeretnénk mozogathatóvá tenni. Érdemes vastagabb papírt, például rajzlapot, vagy kartonpapírt használni.

jancsiszoges_elefant.jpg

5. Maradék dobozok hullámkartonjaiból vállfát is készíthetünk. Ehhez körberajzolunk egy jó alakú vállfát, aminek nadrágtartója is van. Ez azért fontos, hogy a papírvállfa jobban elbírja a ruhákat. Még erősebb lesz, és biztosan bírja a gyűrődést ha összeragasztunk két papírvállfát. :) A vállfák kivágása után ki is lehet színezni filctollal azokat, vagy kifesteni akrilfestékkel kevés vizet használva.

vallfa.jpg

6. Állatos fejdíszt készíthetünk kartonpánttal, nyomtatólapra kinyomtatott figurákból. A körülbelül 10 cm átmérőjű figurákat kivágjuk és kiszínezzük. Kartonból pedig egy 5 cm széles csíkot vágunk, lemérjük a gyerkőc fejének kerületét, ráhagyunk egy kicsit, ez lesz a papírszalag hossza. Ezután összeragaszthatjuk a papírszalagot és egy gépkapoccsal rögzítjük a kiszínezett állatfejet hozzá. A gépkapoccsal való rögzítés azért jó, mert így lehet majd cserélgetni az állatokat.

fejdisz.jpg

7. Társasjátékfigurát készítettünk doboz karton és nyomtatólap használatával. A nyomtatólapra állatfiguráimat nyomtatottam ki, ezeket kivágták és kiszínezték a gyerekek. A kartonból kis csíkokat vágtam és derékszögben behajtottam, erre ragasztottuk rá a kiszínezett állatokat. Indulhatott a társas a saját figurákkal.

tarsasjatek_figura.jpg

8. Jelmezeket lehet alkotni újrahasznosított anyagokból, például WC-papírgurigából vagy a tojástartódoboz kartonjából. WC-papírgurigából készítettem koronát aranyfesték és kalapgumi segítségével. A guriga tetejét csúcsosra vágtam, hogy korona formát adjon ki. Az arany akrilfestékemmel vastagon bevontam a kartont és száradás után két oldalra alulra lyukakat lyukasztottam. Ezekbe a lyukakba befűztem az aranyszínű kalapgumimat és kész is lett a korona. A csőrt és a maszkot tojástartóból készítettem. Némi vágás, festés, lyukasztás után került bele a gumi és kész is lett.ujrahasznositott_anyagbol.jpg

9. Képkeretet készítettem újrahasznosított anyagból, tejesdobozok csomagolására használt hullámkartonból. Ehhez kivágtam két négyzetet. Az egyik lett az alap, a másik a tartó eleje. Ennek a közepéből még kivágtam egy kisebb négyzetet. A két részt egymás elé tettem, úgy hogy a középen kivágott ablakos legyen felül és három oldalt a szélén vékonyan faragasztóval összeragasztottam. Lehet használni hozzá egyéb ragasztót is, csak elég erős legyen. A stiftes nem jó. Azért kell csak három oldalról ragasztani, hogy felülről be tudjunk csúsztatni a bekeretezni kívánt képet, míg oldalt megfogja azt a keret. Fontos, hogy vékonyan ragasszuk meg a széleket, hogy maradjon hely a kép becsúsztatásához. Várjuk meg, míg a keretünk megszárad, utána rakjuk csak bele a képet és akkor cserélgetni is tudjuk majd. A keretet kívülről díszíthetjük festékkel, filccel, vagy akár színes levelekkel, termésekkel is. Az elkészült művet feltehetjük a gyerekszoba falára akár gyurmaragasztóval is.

kepkeret_ujrahasznositott_anyagbol.jpg

10. Papírmasé képkeretet fekete-fehér újságpapírokból lehet készíteni. Összetépkedjük kicsire a lapokat, öntünk hozzá annyi vizet, ami éppen csak ellepi, és összeturmixoljuk vele. Ezután belekeverünk egy kevés tapétaragasztót. A masszából már alkothatunk szobrot, képkeretet és amit csak ki tudunk találni. A képkeretnél arra kell ügyelni, hogy az egyik oldala lapos maradjon, mert az lesz a falnál. Én egy műanyag tálcára nyomkodtam le az anyagot, megvártam míg megszárad, megfestettem, hogy egy kicsi színe legyen, és utána ragasztottam hátulról rá a fotómat. Felül kilyukasztottam két helyen a keretet oda fűztem bele egy vékonyabb kötelet, amivel felakaszthattam a falamon lévő szögre.

papirmase.jpg

Nézd meg filmjeimet is, amiben egy-két dolgot elkészítek a fent látottakból. Mindenkinek jó szórakozást és pihenést az őszi szünetre!

Szólj hozzá

kép újság kísérlet technika alkotás újrahasznosítás kosár videók fekete-fehér élmény gyűrű elefánt papír báb doboz filc tervezés festés maszk korona képkeret kartonpapír vágás csőr divattervezés újrahasznosított fejdísz vállfa tojástartó újságpapír színezni állatfigurák dobozból hurkapálca jancsiszög kalapgumi társasjátékbábu